8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияДа поговорим за музика

Да поговорим за музика

-- Реклама --

Рапсодия в училище” е германски проект, който вече седем години се опитва да приближи класическата музика до децата в училище

Текст Елица Ценова

Назаем от Дневник

 Ларс Вогт застава зад пианото шест годишен. Днес той е на 42 години и е сред най-известните пианисти в Европа. Обожава класическата музика и страда, че тя все повече се отдалечава от младите хора. И за да промени това, решава да отиде при подрастващите в училище и да им покаже красотата на нотите. „Много деца имат страх от това изкуство, а в семейството тази тема почти не се обсъжда”, споделя в своя сайт музикантът. Така през 2005 г. в Германия стартира проектът „Рапсодия в
училище”, който има за цел да приближи класическата музика до младото
поколение.

Доброволна ангажираност

За да реализира идеята си, Вогт кани известни музиканти, които да посетят избрано училище и да поговорят с децата, да посвирят и въобще да се опознаят. Така пианисти от класата на Лиз де ла Сел и Игор Леви , цигулари като Юлия Фишер, китаристи като Александер Рамирц застават пред черната дъска, за да разкажат музиката си. За да се развива начинанието по-успешно е създадено и специално сдружение, което да подпомага контакта между изпълнители и училища и да координира организацията. Засега проектът се реализира само в Германия и частично в Австрия и то в областта на музиката, но организаторите виждат в него потенциал, той да премине и в други държави и в други области. Всички музиканти участват на доброволни начала и комбинират концертните си изяви в германските градове с посещение в учебните заведения.

Българско присъствие

В дългия списък с известни изпълнители е и името на младата българска пианистка Дора Делийска. Тя е завършила Музикалната академия във Виена и от няколко години живее и работи в австрийската столица.

Сама се свързва с г-жа Сабине Имхоф, която отговаря за връзките с училищата в Австрия и първата й среща с 12-годишни ученици от гимназията в 19-ти район на Виена вече е факт.

Моля, запознайте се с Шуберт

60 любопитни детски очи са вперени в младата жена и попиват всяка нейна дума. „Никога не съм виждала истинска пианистка на живо”, въодушевено шепти Тереза и слуша непринудения разказ за особените взаимоотношения между Ференц Лист и Франц Шуберт.
Децата са подготвени за срещата – те са научили наизуст песента „Горски цар” по
текст на Гьоте и разиграват кратка сценка. След това слушат прехласнати
изпълнението на пиано. „Представете си, че това е гласът на царя, това е
женският глас, а този тон е ехото”, превежда нотите Дора Делийска и музиката започва да става разбираема и близка. Мел0дията на „Пъстървата” е вече позната и всички се поклащат в такт с музиката.

Сближаване

„Точно това е целта на този проект – разказва учителката по музика г-жа Танцлер – да покаже на децата по един разбираем и достъпен начин, че хората от сцената са всъщност много забавни и интересни и че музиката е като стихотворение, което за да бъде разбрано, трябва да бъде прочетено няколко пъти”.

Децата се въодушевяват  от срещата с професионалист,  дошъл в училище специално заради тях. „С мама проверихме в интернет и разбрахме, че г-жа Делийска е много известна. Има концерти, CD-та. Направо не можех да повярвам, че ще дойде в клас” – разказва Криси. Тя признава, че никога не  е ходила на концерт и сега за първи път слуша истинско изпълнение на пиано.

От друга страна, този контакт е полезен и за музиканта. „Преди концерт репертирам по 7-8 часа на ден сама, след това пътувам сама, на сцената отново съм сама – изповядва пред децата Дора Делийска. – Затова сега ми е изключително приятно да си поговоря с вас”. Тези думи са достатъчни, за да накарат 60 хлапета да се почувстват горди и важни, да видят човека зад големия лъскав инструмент и да му повярват. На тръгване те говорят помежду си за музика, някои дори ще поискат да отидат на концерт, а Матиас с радост ще продължи уроците си по пиано.

Гимназията в 19-ти район за втори път посреща музикант по проекта „Рапсодия в училище” и учителите много се радват на възможността да организират подобни срещи. Не са необходими пари, а само малко време и много ентусиазъм. Ползата е очевидна. Затова и Дора Делийска вече търси партньори, за да разшири този проект и в България.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации