12.9 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНепознатата Виена: Виена и музиката – разходка с екскурзовод

Непознатата Виена: Виена и музиката – разходка с екскурзовод

-- Реклама --

Елате с нас, за да научите как се е развивал музикалният живот в австрийската столица и кои велики композитори са твори тук

От Моцарт до Фалко, от Музикферайн до „Порги и Бес” – историята и настоящето на Виена са пропити от музика. Стъпките на много гениални композитори са оттеквали по улиците ѝ, а велики музиканти и днес гастролират на престижните сцени на всепризната столица на музиката.

Многобройни следи, разпръснати из целия град, разказват истории, свързани с известни личности и институции и техния принос в музиката – Моцарт, Бетовен, Щраус, Виенската филхармония… Ние ви предлагаме с помощта на екскурзоводката Диана Пиперова да се опитаме да преминем заедно през музикалната история на Виена и да открием поне част от следите, запечатали нейните върхове.

Ето какво ни издава Диана Пиперова в аванс:

„Ще проследим историята на музиката в Дунавската столица още от времето на Средновековието, на трубадурите и минезенгерите. Няма да подминем и музикалните императори сред Хабсбургите. Ще обърнем внимание на известните музикални институции като Музикферайн и Виенската държавна (някога дворцова) опера. Голямата петорка – Моцарт, Бетховен, Хайдн, Шуберт и Глук, живели и творили почти по едно и също време тук,  ще са в центъра на разказа ни за музикалното наследство на Виена. Следващата ги във времето друга плеяда големи композитори са затвърдили славата на Виена като музикална столица – Йоханес Брамс, Густав Малер, Арнолд Шьонберг, Рихард Щраус, Антон фон Веберн. Династията Щраус – баща и тримата му сина – са една истинска вселена в музиката. До ден днешен те разнасят славата на Виена по целия свят, а семейната им история е достойна за роман. Така разхождайки из историята на музиката, ще стигнем и до съвременнността. Виенската филхармония е понятие, Хорът на Виенските момчета е най-добрият в света по рода си, Виенските балове са запазена марка, поп и рап-звездата Фалко беше и си остава световна легенда.

Тази година е и годината на Бетховен, един истински титан в музиката, от чието рождение се навършват 250 години. Животът му в продължение на повече от три десетилетия е бил неизменно свързан с Виена. Той е интересен не само като гениален композитор, но и като човек от плът и кръв, оставил след себе си не една и две весели и тъжни истории.  Обяснимо и заслужено той ще бъде акцентът на нашата разходка».

Ако вече сте любопитни и искате да бъдете част от нашето пътешествие в света на музиката, остава да направите само две неща – да се запишете за участие в разходката и да стискате палци времето на 18 октомври (неделя) да бъде хубаво.

Виена и музиката – разходка с екскурзовод

Място на срещата: Централния вход на Виенския университет снимка univie.ac.at

КОГА: 18 октомври 2020 г. (неделя) от 11.00 и 14.00 ч.

КЪДЕ: Централния вход на Виенския университет, Universitätsring 1

Среща пред входа

Цена: Цената на беседата е 15 евро (с включени слушалки), които се заплащат на място.

За деца и ученици – безплатно (при ползване на слушалки – 2 евро).

За да си осигурим комфортно спазване на метър дистанция, групите ще бъдат ограничени до 20 човека.

Разходката е с продължителност около 1 час и 50 минути.

Молим за предварително записване на адрес diana.piperova@gmx.net или на телефон 0650 5311792.

Разходката ще се проведе само при хубаво време.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации