14.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКафето - твоят верен придружител, празнува

Кафето – твоят верен придружител, празнува

-- Реклама --

За 19-и път Австрия отбелязва Международния ден на кафето

Евгения Донева, сладкарница Creme de la Creme във Виена, февруари 2019

Кафето отдавна се е превърнало в една от запазените марки на австрийската столица и едва ли можем да си представим разходка из Виена, която да не завърши на „чаша виенско кафе”.

Австрия има дълга традиция не само в приготвянето на тъмната напитка, но и в поднасянето и консумирането ѝ. Не случайно от 10 ноември 2011 г. виенските кафенета са официално включени в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Те са онези уютни места, в които човек може да седне с книга или вестник, да поговори с приятел или просто да понаблюдава останалите посетители. Но на 1 октомври светът чества Международния ден на кафето – онази тъмна ароматна енергийна напитка, за която винаги има време и подходящ момент.


Столовете „Тонет” – от виенските кафенета до САЩ


Австрийците изпиват средно 2,6 чаши кафе на ден на глава от населението или общо 162 литра на година, сочат данните на Сдружението на заетите в кафеения бизнес. В последните години кафето започва да разширява имиджа си и от напитката, която ни събужда сутрин, се превръща в символ на начин на живот и обществен статус, възможност да се изрази индивидуалност и подчертае личен вкус. Появат се все нови начини за приготвяне, ценят редки сортове. Espresso, kleiner Brauner, Verlängerter, Wiener Melange, Latte Macchiato, Cappuccino, Flat White, Cold Brew, Iced Coffees, Coffee Tonic – кой не се е обърквал в листа с кафеени предложения на виенските кафенета!

Ана Стойкова, кафе „Централ“

Къде е деликатната разлика между „чаша кафе” и „чаша перфектно кафе”? Преценката, разбира се, е строго индивидуална, но има и стабилни фактори, които според специалистите оказват влияние върху вкуса на кафето. Харалд Майер, президент на австрийското сдружение на заетите в бранша, обяснява: „Водата, машината и най-вече самото кафе оказват най-силно въздействие върху качеството на напитката. Като природен продукт кафето се влияе от сорта, произхода, степента на изпичане на зърната”.  Той допълва, че и атмосферата, в която ще се насладим на напитката, също не е за пренебрегване. Ако сутрин имаме нужда от бързо енергийно зареждане със силно еспресо, следобед може да се отпуснем на чаша нежно пухкаво капучино.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Какво и къде на 1-и октомври

Роси Михова, „Едно виенско кафе, моля!“, 1-и март 2019

2020 се оказва объркана и необикновена година. Много от познатите ни неща не са същите и трябва да се справяме с неподозирани предизивикателства. Едно от малкото, незасегнати от Ковид-19, удоволстивия си остава чашата хубаво кафе. Сами на балкона, с приятели в любимото кафене, в офиса с колеги – където и да сте, не пропускайте днес специално да се почерпите за Международния ден на кафето. А в Австрия той е под мотото „Кафето – твоят верен придружител”.

На 1-и октомври много от традиционните кафенете имат специални оферти за своя асортимент. В магазините на Tchibo ще ви изненадат с нови промоции, а в кафенетата на Julius Meinl също са подготвили изненади, а много заведения и магазини предлагат специални наградни игри.

Ако пък искате да опитате нещо наистина различно и бутиково, посетете виенския адрес на българското Dabov Specialty Coffee

________________

Още по темата:

Един меланж, моля! – с какво са известни виенските кафенета и кое е типичното „виенско кафе“

Почина основателят на най-известното виенско кафене – Леополд Хавелка е синоним на виенската култура на кафенета още от края на Втората световна война

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации