6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенският икономически университет като архитектурна забележителност

Виенският икономически университет като архитектурна забележителност

-- Реклама --

Новият корпус на Виенския икономически университет е проектиран от световноизвестни архитекти и е учебен център за 25 000 студенти от цял свят

Университетската библиотека е проектирана от Заха Хадид, българска фирма облича сградата в стъкло, снимка WU

Футуристичен дизайн. Телепортация в бъдещето. Уникално съчетание на цветове и форми. Това са най-честите коментари по отношение на новия корпус на Виенския икономически университет. Той се намира в близост до известния парк Пратер и от октомври 2013 г. е любима дестинация на почитатели на модерната архитектура от цял свят.

Целият университетски комплекс е разположен на площ от около 90 000 кв.м. Общо петте сгради покриват 35 000 кв.м или повече от дванадесет големи футболни игрица. Останалите 55 000 кв.м са общодостъпни отворени пространства със зеленина, пейки и места за отдих. В него има 4 000 стаи, 90 аудитории и помещения за семинари с общо 5 000 места, 3 000 студентски места за подготвка, поставки за 1 000 велосипеда и 250 дървета.

снимка Роси Недялкова

Център на новия кампус е сградата на библиотеката и учебния център, която се отличава със своя космически дизайн. Около нея са групирани и останалите постройки – на изток са разположени кафетерия, лекционни зали, паркинг, а западно са Executive Academy и административните сгради. Освен класическите лекционни зали и кабинети за преподавателите, в сградите има няколко ресторанта, хлебарница, супермаркет, книжарница, детска градина и спортен център.

Изграждането на кампуса отнема почти три години. Основни инвеститори са Виенският икономически университет и Федералната агенция за недвижими имоти във Виена. Целият проект струва 492 млн. евро като 250 млн. са заем от Европейската банка за инвестиции.

Новият университетски център поема 25 000 студенти от цял свят, сред които и много българи. В административните сгради работят 1 500 служители, които се грижат за целия учебен процес.

снимка Роси Недялкова

Библиотеката на Заха Хадид

Архитект на библиотечния и учебен център е Заха Хадид – една от най-влиятелните личности в съвременната архитектура и първата жена печелила престижната награда за архитектура „Прицкер” през 2004 г., както и британската „Стърлинг” в две последователни години (2010 и 2011). Родената в Багдад архитектка,която ни напусна на 31 март 2016 г., прекара живота си в търсене на баланса между провокацията, красивото и практичното. Името ѝ се свързва с  иновативни проекти в цял свят. „За архитектурата днес не е достатъчно просто да прилагаме типологията на съществуващите сгради. Вместо това архитектите трябва да разгледат внимателно цялата област с нов поглед при разпределение на пространството.“ Това свое разбиране за съвременната архитектура Заха Хадид често да подчертава в своите интервюта. С конструкцията и вътрешното оформление на сградата във Виена тя доказва, че изцяло се придържа към този свой принцип.

Центърът е изграден от две взаимносързани обемни части, издържани в различни цветове. По този начин визуално се разграничават обществено-достъпните пространства, решени в черна фасадна облицовка, от административните площи, чиято фасада е облицована в бяло. Сградата впечатлява с характерните за Хадид категорични линии и склуптурна естетика. Острите форми на външния обем рязко контрастират с плавните извивки на вътрешните пространства. Те са издържани изцяло в бяло и създават усещането за космически кораб.

снимка WU

Сградата на библиотечния и учебен център е с дължина 136 метра и е разположена на 28 000 кв.м. В нея се помещават библиотека, аула, работни пространства, учебни зали, офиси, звена за учебни услуги, книжарница, места за културни и социални събития, кафене. Пренасянето на книгите от старата в новата библиотека е отнело няколко месеца, а камионите са направили 220 курса между двете сгради.

Обвивката на тази уникална сграда – стъклените фасади и покривното остъкляване, е проектирано изцяло в България от българското проектантско бюро „Прототип”.


Заха Хадид проектира библиотеката на Виенския университет по икономика и бизнес. Българска фирма я облече в стъкло.


Зелено строителство

Зеленото строителство, което вече се налага като стандарт при изграждането на повечето съвременни сгради, се отнася до система от практики и технологии, които оптимизират потреблението на материали, суровини (като въздух и вода) и енергия. То допълва класическото строителство като окуражава използването на материали, които могат да се рециклират и търси технологични решения, осигуряващи оптимална експлоатация на сградата и комфорт на обитателите. Основната му цел е да намали влиянието на постройките през целия им жизнен цикъл върху околната среда, минимализиране на разходите за строителство и последващо поддържане чрез използването на дълготрайни материали, постигане на максимално качество и ефективност. Нарастващите цени на ресурсите, промените в климата, грижата за природата са сред факторите, които превърнаха зеленото строителство в последните години от добро положение в устойчива тенденция.  За да бъде една сграда класифицирана като „зелена”, тя трябва да отговаря на определени критерии: намаляване на разходите за природни ресурси, емисиите на парниковите газове, разходите за електроенергия, вода, природен газ, отделянето на отпадъци и влиянието им върху околната среда. Тук се отчитат и използването на възобновяеми ресурси и материали, които могат да се рециклират, както и употребата на алтернативни енергийни източници.

Университетският център е дом за хиляди млади амбициозни хора, които освен, че трупат професионални знания, се учат и да бъдат социално отговорни личности. Затова за инициаторите на проекта е било логично да заложат на зеленото строителство. Основно изискване към участниците в конкурса е било всички сгради да бъдат съобразени с най-високите стандарти за екологично и устойчиво строителство. Така във всяка постройка има специална система, която възстановява разходваното отопление със 75% ефективност. Всички помещения са оборудвани със системи за контрол на светлината, снабдени със сензори за движение и ниво на дневната осветеност. Отоплителните и охладителни системи са настроени спрямо индивидуалните нужди на всяка сграда. Там, където е възможно, покривите са покрити със зеленина, а на част от тях са разположени соларни панели. Вътре се движат само електрически превозни средства, а минимум 50% от отоплението и охлаждането се произвежда от геотермална енергия.

Тъй като в големите затворени помещения качеството на въздуха е от особено значение за осигуряването на здравословна среда за хората вътре, основната задача на проектантите е била да редуцира количеството летливи органични съединения и други замърсители. Сградите са проектирани с отлични ОВК инсталации, които постигат отлична филтрация и вентилация на въздуха. За повишаване качеството на въздуха допълнително допринася и изборът на строителни материали и мебелировка с нулеви или ниски емисии.

Новият комплекс е тържествено открит на 4 октомври 2013 г. в присъствието на тогавашния австрийски президент Франц Фишер и много представители на политическия и икономически елит. В речта си ректорът на университета Кристоф Баделт подчертава, че създаването на този модерен и авангарден учебен център издига ролята на образованието и науката в съвременното общество и залага нови стандарти в обучението на бъдещите икономически специалисти.

Тези, които се интересуват от архитектура и имат желание да научат повече за концепцията на целия корпус, могат да се присъединят към някои от специализираните обиколки.

Участници в проекта

Видни архитекти от цял свят са дали своя принос и са оставили отпечатък върху един от най-модерните и големи университетски корпуси в Европа.

Zaha Hadid Architecture от Хамбург проектира Библиотечния и учебен център, които са в центъра на целия сграден комплекс.

Студио Hitoshi Abe от Сендай, Япония отговаря за сградата на преподавателите D3 и част от административните постройки.

Estudio Carme Pinos S.L от Барселона създава преподавателска сграда D4

NO.MAD Arquitectos от Мадрид конструира Executive Academy

BUSarchitektur ZTGmbH от Виена дават своя принос за постройка D1 и студентския център

______________

Още по темата:

Виена: Устойчиво развитие и интелигентни решения

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации