17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиена: Устойчиво развитие и интелигентни решения

Виена: Устойчиво развитие и интелигентни решения

-- Реклама --

Шумоизолираща стена, произвеждаща ток, дървени блокове и високи пасивни сгради са част от иновативното строителство в австрийската столица

vienna-nightБилет за градския транспорт се купува чрез мобилния телефон; електрически автобуси кръстосват из центъра, соларни фасади на сградите осигуряват електричество на обитателите; блокове от дърво. Не, това не е част от план за бъдещето, а част от ежедневието на виенчани.

Макар че туристите все още свързват австрийската столица с имперското й минало, с виенския валс, виенския шницел и виенското кафе, в последните години градът се развива според най-модерните световни иновативни стандарти.

Доказателства в цифри

Трето място в света и първо в Европа – това сочи годишната класацията „Innovation Cities Global Index” на австралийската агенция за иновации 2thinkknow за Виена. На световната скала преди австрийската столица са само Бостон и Ню Йорк. На Стария континент след нея са Париж, Мюнхен, Лондон, Копенхаген и Амстердам. Проучването обхваща 445 града, оценявани по 162 критерия като развитие на културата, мобилност, човешка инфраструктура, технологичност и др.

Виена заема водещо място в света по качество на живот наред с Цюрих и Оукланд според проучване на Marcer за 2012 г.

Градът се нарежда на четвърто място в Европа като зелен град след Копенхаген, Стокхолм и Осло според European Green City Index 2009 г.

Един от най-силно развитите сектори, активно прилагащ иновации, е строителството. Високите стандарти за устойчивост и здравина на сградите отдавна са разширени с изисквания за нискоенергийно потребление, прилагането на екологично чисти технически решения и използването на алтернативни енергийни източници.

Ето и няколко примера за интелигентни решения, които могат да се видят в австрийската столица.

Шумозащитна стена произвежда ток

Осемлентовият Маргаретенгюртел е най-натоварената пътни артерия в града. Жителите на околните сгради имат нужда от ефективна защита от шума и вредните емисии на автомобилите. През 2007 г. на общинските блокове Теодор-Кьорнер Хоф, в които има 1 356 апартамента, е изградена специална шумозащитна стена. Освен, че е най-високото подобно съоръжение в града (височина 18 м и дължина 150 м.), стената произвежда ток за четири домакинства, който се предава в обществената мрежа. Това става благодарение на монтирана в горната част на стената фотоволтаична апаратура. Така върху площ от 190 кв.м от слънчевата енергия годишно се получават 9 380 kW/h ток. Стената е изградена от стъклени панели, които пропускат достъчно светлина на обитателите. В същото време, за да е видимо за птиците, стъклото е матирано срещу отблясъци.

снимка: Treusch architecture
снимка: Treusch architecture

Изграждането на модерното съоръжение е отнело 11 месеца и струва 3,5 млн. евро. Въпреки внушителните си размери, стената изглежда лека и привлича вниманието като интересен архитектурен акцент.

Жителите на блоковете са доволни, че освен шума и мръсните газове, е изчезнало и вътрешното течение между сградите.

Дървени блокове

Още от 2008 г. всеки четвърти строителен проект във Виена се базира на дървена конструкция. През 2009 г. общината обявява конкурс под името „Дърво в града” за изграждането на общински жилища, съобразени изцяло с най-високите екологични стандарти. Така през пролетта на 2013 г. в австрийската столица бе готова първата в страната висока сграда, построена от дървен материал. Седеметажният блок предлага 101 апартамента с площ между 62 и 105 кв.м. Виенската община е пресметнала, че с използването на 2 400 кубични метра масивни дървени плоскости, ще бъдат спестени 2 400 тона вредни въглеродни емисии, които съответстват на количеството газ изхвърлян за една година от 1 630 средноголеми автомобила.

Wohnanlage Wagramerstrasse

Шестта етажа от основата на блока са изградени за пет месеца. За вертикалните плоскости са използвани дървени панели BBS със специално дървено свързване, докато хоризонталните плоскости се снаждат с бетонни свързващи елементи. Отвън дървените стени са облечени в минерална изолация и фасадна конструкция, а отвътре са покрити с гипсокартон. Така се получава херметично затворена капсула, която защитава дървените плоскости от вредни външни влияния.  Използвани са общо 19 400 кв.м дървени панели за стени и покриви, които пристигат готови за сглобяване на строителната площадка. Тази технология намалява значително праха, шума и замърсяването на обекта и осигурява по-здравословна работна среда за строителите.

Устойчивостта на дървото като строителен материал, добрата енергийна ефективност, която то предлага, по-кратка предварителна подготовка, скъсяваща сроковете за строеж, са сред решаващите фактори за засиленото му използване в архитектурата. С този първи проект Виена  даде заявка, че ще допусне все по-широко навлизането на дърво в многоетажното строителство. Целта е до 2030 г. делът на сградите с 5 до 8 етажа, построени от дърво да се увеличи с 10%.  В момента общината работи по около 40 проекта за строителство от дърво или смесен тип, които ще предоставят на нуждаещите се 2 700 жилища на обща стойност 379 милн.евро. Половината от тези проекти са за строителство, базирано изцяло на дървени плоскости.

Най-високата пасивна сграда в света

Изграждането на пасивни къщи в Австрия се подпомага, както от страна на държавата, така и от банките, предлагащи креди. Това обяснява големия брой на жилищни сгради осигуряващи си сами енергията за охлаждане и затопляне. И ако досега тази тенденция се отнасяше за жилищното строителство, от тази година то се превръща в стандарт и за високите офис сгради. В началото на април на брега на Донауканал бе открит новият офис на Райфайзен банк. Висока 77,2 м., с разгърната площ от 27 570 кв.м и 11 000 кв.м фасада той е първата в света висока сграда, която покрива стандарта за пасивна къща. На 24 140 кв.м полезна площ са разположени банки, ресторант, кафе, детска градина, офисни помещения. На 20 и 21 етаж се намира конферентен център, а шест подземни етажа осигурят 263 паркоместа.

Райфайзенбанк

Слънце, земя, вода и въздух – всички природни елементи са интелигентно съчетани за максимално ефективно използване на възобновяемите енергийни източници за отопление и охлаждане. Специални панели на 11 000 кв.м двупластната външна фасада гарантират оптимално управление на светлината през деня. Естествената топлина на земята също се използва за отопление (геотермично отопление), а водата от близкия речен канал дава своя принос за охлаждането. Сгарадата „диша” благодарение на изцяло екологичните материали, от които е изградена фасадата. В сервизните помощения в подземните етажи е разположена специална система, използваща биогаз, която работи само с възобновяеми енергийни източници и осигурява по-голямата част от необходимата енергия за отопление и охлаждане. Фотоволтаичната система пък генерира допълнителна зелена енергия. Чрез употребата на троен стъклопакет за прозорците се постига максимална топло и шумоизолация на помещенията.

Прилагането на всички тези технологии води до 50% по-малко потребление на енергия в сградата спрямо други подобни. Това дава основание на Австрийското дружество за устойчиво строителство да оцени качеството на постройката с 949 точки от общо 1000 възможни. На практика това означава, че по отношение на енергийната ефективност високата офис сграда покрива стандартите за пасивна къща.

Банката е  влажила 84 млн. евро в „зеления” проект като 5% от стойността на цялата инвестиция е използвана за мерки за повишаване на енергийната ефективност. Според експерти сградата е с около 4,6 млн. евро по-скъпа спрямо подобна от конвенционален тип като очакванията са тази разлика да се изплати за 14 години.

Ултрамодерен университетски център

Сред най-новите примери за модерно строителство във Виена е и новият кампус на Виенския икономически университет, която съчетава в едно съвременна архитектура и иновативни екологични технически решения. В новия комплекс се обучават 23 000 студенти и работят около 1 500 преподаватели и административен персонал.  Той е изграден за три години и струва 492 млн. евро.

neue_wirtschaftsuniversitat_wien_2

При все че продължава да привлича туристите със своята класическа архитектура, Виена се развива с бързи темпове и се превръща в един от най-модерните градове, съчетаващи съвременните технологии и удобствата на ежедневието.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации