18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия планира пълно отваряне на границите с Унгария, Чехия и Словакия от...

Австрия планира пълно отваряне на границите с Унгария, Чехия и Словакия от средата на юни

-- Реклама --
Georg Hochmuth

Очаква се в средата на юни между Австрия и съседните ѝ държави отново да се пътува свободно. „Работим интензивно с Чехия, Словакия и Унгария от средата на юни да върнем свободата на пътуване, такава, каквато я познаваме от преди ситуацията с коронавируса”. Това каза външният министър на Австрия Александър Шаленберг пред АРА след проведена на 19 май видеоконференция с колегите си от съседните държави. Възстановяването на свободата на пътуване е изключително важна за семействата, които в момента са разделени, за икономическите интереси и разбира се, за туризма, подчерта още външният министър.


Ограниченията за влизане в Австрия остават в сила до края на месец май


Най-важното е да се намери общо решение, основаващо се на параметри като здраве, мобилност и сигурност. В следващите дни се очаква да бъдат проведени още видеосрещи между ресорните министри и да се стигне до споразумение през следващата седмица. Тогава ще може да се фиксира и датата за отваряне на границите. Към момента ситуацията с коронавируса в Чехия, Словакия и Унгария е добра. Запазването на положителното развитие на обстановката и в четирите държави е решаващо условие за осъществяването на съвместния проект и отварянето на границите.

Засега Австрия е договорила пълното отваряне на границите от средата на юни само с Германия и Швейцария. През изминалия уикенд граничният контрол със съседните държави бе частично облекчен, но ограниченията за пътуване са все още в сила. В понеделник Чехия декларира, че от 8 юни ще допусне разхлабване на пропусквателния режим на граничните пунктове с алпийската република. Словакия и Унгария все още държат на строгия пропусквателен режим. Към момента не се предвижда промяна по границите с Италия и Словения.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации