16.6 C
Виена
понеделник, 8 август, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияОт 15 юни: Облекчаване на задължението за носене на маски и отпадане...

  От 15 юни: Облекчаване на задължението за носене на маски и отпадане на 14-дневната карантина при влизане в страната

  -- Реклама --
  снимка pixabay

  С постепенното завръщане към нормалния ритъм на живота, отпадат все повече задължения, които бяха въведени в последните месеци заради новия коронавирус.

  На специална пресконференция днес канцлерът Себастиан Курц обяви, че актуалната обстановка с разпространението на заразата в страната позволява да се направят повече облекчения в ежедневието. Той поясни, че в следващите месеци ще се разчита на „по-малко задължителни правила и повече лична отговорност”.


  Австрия: Какво можем да правим от 29 май

  Културният живот в Австрия се възобновява постепенно от 29 май


  Защитните маски остават задължителни само в три области

  От 15 юни носенето на защитни маски ще бъде задължително на три места – в обществения транспорт, във всички медицински центрове и заведения, включително и аптеките и при извършването на услуги, при които дистанцията от един метър не може да бъде спазена (например, посещение при фризьор или сервитьорите в ресторант).

  Маските няма да са задължителни в детските градини, училищата и университетите – очаква се специална наредба на министъра на образованието.

  Канцлерът Курц предупреди, че въпреки добрите резултати, вирусът все още не си е отишъл и хората трябва да продължат да бъдат разумни и да се съобразяват с новите правила, наложени от ситуацията.

  Силно препоръчително е все пак да се слагат маски на места и в помещения, в които се събират повече хора.

  Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

  Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

  От 15 юни заведенията ще могат отново да затварят в 01.00 ч, а не както е в момента в 23.00 ч. Отпада и ограничението за сядане на само четири човека на една маса.

  Отпадане на задължителната карантина при влизане в Австрия

  От 15 юни ще отпадне и необходимостта от задължително оставане под 14-дневна карантина на влизащите в Австрия. Това се отнася за пристигащите от страни, с които са постигнати споразумения, съобщава АПА. Договорности вече има с Германия, Швейцария и Лихтенщайн и от 15 юни гражданите на тези страни ще могат безпрепятсвено да влизат в алпийската република. Водят се преговори и със съседните Словакия, Унгария и Чехия като очаванията на австрийското правителство са, че до тази дата ще бъдат постигнати договорености и с тях. Вероятно подобно споразумение ще бъде постигнато и с други други държави от ЕС, които се справят добре с овладяването на коронавируса.


  Австрия планира пълно отваряне на границите с Унгария, Чехия и Словакия от средата на юни

  От 15 юни Austrian Airlines възобновява полетите до София и Варна


  България също предвижда вдигане на карантината за граждани, пристигащи от ЕС с изключение на осемте страни с най-висока степен на заболяемост през последните 2 седмици в Европа – Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта, Италия.

  Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

  Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации