10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияИзследване показва, че реалният брой на заразените с коронавирус в Австрия в...

Изследване показва, че реалният брой на заразените с коронавирус в Австрия в края на април е максимум 10 823

-- Реклама --
снимка Pixabay

Изследване за броя на предполагаемите заразени с новия коронавирус лица, базиращо се на подбрани на случаен принцип жители, сочи, че максималният брой на заразените в края на април е бил не повече от 11 хил. души. Тук не влизат настанените в болничните заведения хора.

Резултатите от второто за Австрия експерименталното изследване, възложено от Министерството на науката този път на Австрийския статистически институт, бяха представени от министър Хайнц Фасман на специална пресконференция на 4 май.


Изследване показва, че реално заразени с коронавирус в Австрия в началото на април са 28 500 човека


Резултати

Първото подобно изследване беше извършено в началото на април и показа, че максималният брой на официално неоповестените случаи на лица над 16 години е около 60 хил. Актуалното второ изследване е проведено в периода от 21 до 24 април. Този път представителната извадка от 2800 души над 16 години е направена от Австрийския статистически институт. Изследването отново е организирано съвместно с Австрийския червен кръст и Медицинския университет на Виена. На 1 432 човека, избрани произволно, са направени PCR тестове. Само един е дал позитивен резултат.

Докато в първото изследване най-вероятният брой на официално неоповестените случаи на хора, срещнали вируса, бе 28 500 или 0.33 процента от общото население над 16 години, актуалното проучване сочи още по-ниски нива. Според новата студия броят на официално неоповестените хора е 10 823 души, което представлява 0.15 процента от населението над 16 години.

„Представата, че вирусът ще обхване незабелязано големи части от населението и това ще действа като инфекциозна спирачка при евентуална втора вълна, изглежда илюзия“ – така министър Хайнц Фасман обобщи резултатите. „Може да дойде втора вълна, но тя няма да бъде спряна от високия процент на вече заразените. Трябва да останем нащрек.“ Австрийската вирусоложка Елизабет Пуххамер-Щьокъл потвърждава този извод: не се знае дали изобщо може да бъде създаден стаден имунитет при това заболяване, за който е необходимо да са заразени 60 процента от хората. „Ние сме много далеч от тези стойности”, заключава тя.

Изследване за антитела

Успоредно с това изследване в 27 района на Австрия, които се определят като рискови заради големия брой заразени лица в тях, на 25 април са направени 540 теста за антитела. Резултатите показват, че 4,71% са изградили такива. Това означава, че близо 1 900 човека от население от 40 000 жители в тези региони, са били инфектирани. Според Елизабет Пуххамер-Щьокъл тези данни показват още веднъж, че в международен план броят на заразените с новия коронавирус лица в Австрия е много нисък. Според нея страната е далеч от възможностите за създаване на стаден имунитет, а според министър Фасман „лекарствата и ваксината изглеждат единствените средства, на които можем да разчитаме”.

Страхът от икономическата криза е по-голям от страха от заразяване

Със същото изследване са проучени и страховете, породени в хората от пандемията. Близо 10% от анкетираните се притесняват от финансовите проблеми, 7% от заразяване, 6% се страхуват заради коронавируса да не загубят близък човек, а за 5% увеличеният брой на конфликти в семействата е повод за притеснение.

Страховете се различават до голяма степен в зависимост от ситуацията на анкетираните: 19 процента от хората с деца в предучилищна възраст са споделили страхове от финансови проблеми, 14 процента – от проблеми в семейството. Дванадесет процента от хората със заболявания, които ги поставят в рискова група, се страхуват да не заболеят тежко от COVID-19, от останалите само 2 процента се страхуват от болестта.


Предизвикателството да опазиш психиката си по време на пандемия


Като цяло австрийците се справят психически добре с новата ситуация. 64% заявяват, че са в добро настроение и се чувстват спокойни. При семейства с малки деца този процент е 58%, а едва 33% от хората в рисковите групи се усещат добре в настоящата ситуация.

90% подкрепят взетите от правителството мерки

Над 90 процента от анкетираните смятат, че мерките на правителството – карантина в кризисните райони, спазване на дистанция, забрана за събиране на повече хора и носене на маски са били необходими. По-малко са хората, одобряващи затварянето на магазините – 69 процента, и престоят навън само в извънредни случаи – 56 процента.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации