4.1 C
Виена
неделя, 10 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияИсторията на българските крайдунавски градове влиза в изложбените зали на замъка Шалабург

Историята на българските крайдунавски градове влиза в изложбените зали на замъка Шалабург

-- Реклама --
снимка Регионален исторически музей, Русе

Кризата с коронавируса, която светът преживява в момента, сякаш постави на „пауза” културния живот. Планирани представления, концерти и изложби няма да се състоят. И все пак животът продължава, културните институции намират публиката си онлайн, а надеждата, че през втората половина на годината в Австрия ще можем да влезем в изложбените зали укрепва всеки ден.

Преди да се насладим на живо на изложбата „Дунав – хора, съкровища и култури – едно пътуване от Черно море до Шалабург” (официалното откриване е отложено за неопределено време), можем да разгледаме каталога, който тези дни излезе от печат.

Самата експозиция бе планирана да бъде показана в залите на средновековния замък Шалабург в Австрия от края на март до началото на ноември. Тя представя вълнуващо пътуване по водите на втората най-дълга река в Европа – Дунав. Началната точка е Черно море, а маршрутът минава през Железни врата и Унгария, за да достигне до китната долина на Вахау. Изложбата проследява процеса на развитие на различните култури по бреговете на реката от каменната ера до днес. Специално място в нея е отделено на България и особено на град Русе.

Българското присъствие

Експозицията е представена като пътуване от Черно море към Шалабург, което има десет етапа, белязани от големи градове и техните километри от устието. Вторият етап –преминава през Галац и Браила, Кълъраш и Силистра, спира край праскови и кайсии „на улица от римско време в Тутракан“ и акостира в Русе до 496 км.

„Корицата на списание „Венити феър“ от 1877 г. показва образа на Мидхат паша, с когото се свързва устойчивото влияние на европейските модели на всекидневен начин на живот в Османската империя”, разказват от Регионалния исторически музей в Русе. Представени са познати на поколения русенци експонати и теми от историята на Русе, които вече десетилетия се представят в Къщата на Калиопа. Русенското присъствие в каталога се допълва и с името на Елиас Канети, за когото разказва проф. Пенка Ангелова, а също и от капитан Иван Иванов от Пристанищния комплекс, който говори за любовта си към Дунава.

снимка Регионален исторически музей, Русе

Изложбата представя крепостни съоръжения от различни периоди – като Баба Вида и Петроварадин, уникални места като проломът Железни врата и потопеният остров Ада кале. От този остров, фортпост на Османската империя, в музея на Турну Северин се пазят около 1000 експоната, част от които са изложени в Шалабург, тъй като разкриват мултикултурната среда по голямата европейска река.

Според авторите на изложбата истинското откриване на Дунав за европейците започва едва след средата на 19 век, когато Хабсбургската империя превръща корабоплаването по реката в свой приоритет. Появява се бум от публикации, карти, книги и множество изображения, които за пръв път показват единството на реката. По този начин Дунав от граница и военна зона се превръща в път и мост между култури.

снимка Регионален исторически музей, Русе

Праисторията и римското време, войните между Кайзера и Султана са съществена част от живота по Дунав, които изложбата интегрира във визиите си за развитие на региона, чрез плановете на Дунавската стратегия на Европейския съюз. В каталога има и текст на известния политически деец Ерхард Бусек, почетен доктор на Русенския университет от 2000 г.

Настоящето е важен елемент в изложбата, поради което съвременното изкуство и фестивалите присъстват често. Но изложбата всъщност няма край – тя се вписва във всекидневието на хората по Дунав, като показва рибен гулаш, както и кармаци – големите куки, с които в миналото са ловени моруни, а днес са забранени за всички.

Тъкмо екологията и бъдещите проекти са показани като своеобразен финал, който обединява всички по Дунав – с мисъл за бъдещето.

В Долна Австрия, само на 5 км от манастира в Мелк, известен с богатата си библиотека, се намира и Шалабург.

Замъкът Шалабург се намира в Долна Aвстрия, само на 5 км от известния манастир Мелк. Той е издигнат през 11-ти век и е сред най-добре запазените образци на средновековното строителство в  тази част на Европа. Днес Шалабург е известно място за международни изложби. През 2012 г. там бе представена изложбата „Златна Византия и Ориентът”, част от която бяха Карловското и Преславско златно съкровище, православни икони, както и експонати от общо седем български музея.

__________________

Още по темата:

Златна Византия в центъра на днешна Европа

Danube Revisited: Фотографско пътешествие по река Дунав

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации