0.4 C
Виена
събота, 9 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия отбелязва най-голямо намаление на случаите на заразени с коронавирус сред страните...

Австрия отбелязва най-голямо намаление на случаите на заразени с коронавирус сред страните в ЕС

-- Реклама --
Рудолф Аншобер

Австрия отбелязва значителен прогрес в битката овладяването на коронавируса. Тя е страната в Европейския съюз, която отчита най-голямо намаление на броя на новите заразени със SARS-COV-2 лица. „Но това е успех само на този етап”, предупреди здравният министър Рудолф Аншобер на днешната пресконференция. На нея беше представен планът, според който правителството предвижда постепенно сваляне на ограничителните мерки. Това е възможно, защото страната постигна удвояването на заразените случаи да става на 16,5 дни. В средата на март това се случваше на 3,6 дни. Удвояване на заразените на 14 дни е скоростта на разпространение, с която може да се справят повечето здравни системи, тъй като за 14 дни повечето леки случаи отшумяват.

„Отварянето на живото ще става стъпка по стъпка и винаги съпроводено с със съответните контролни мерки”, предупреди министърът на здравеопазването и подчерта, че най-важно е да се опази здравето на населението. Ако в следващите седмици данните за броя на заразените започне отново да се покачва, веднага ще бъде задействана спирачка и затягане на ограниченията. На това мнение е и вътрешният министър Карл Нехамер, който призова хората стриктно да спазват наложените ограничения за движение. Той сподели, че само този уикенд са съставени близо 3 000 акта за нарушения и припомни, че глобите за нарушения на въведените мерки достигат до 3 600 евро.


Коронавирус: Себастиан Курц представи плана за поетапно сваляне на ограничителните мерки. Първите стъпки влизат в сила още от 14 април


Особено важно е правилата да не се нарушат по време на предстоящите великденски празници. Затова призова и канцлерът Себастиан Курц: „Останете си у дома. Нека не проиграваме постигнатото с толкова много усилия”.

Похвала от Ангела Меркел

Само няколко часа след като австрийското правителство обяви плана за поетапно отпадане на мерките, германската канцлерка Ангела Меркел похвали страната: „В тази ситуация Австрия е винаги една крачка пред нас”, каза тя. Германия също обмисля подобни действия, но те няма да се случат преди 19 април.

Какво още следва за овладяване на коронавируса?

Министърът на здравеопазването Рудолф Аншобер съобщи, че ще се работи още по-интензивно по ограничаването на заразата, т.е. когато има нови случаи на заболявания или подозрения, усилията за изолиране на засегнатите ще бъдат засилени. Освен това ще се използват инструменти за прогнозиране и тестовата стратегия ще бъде адаптирана към новите тенденции. Тестовете за антитела трябва да се използват повече в рисковите групи.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Актуални данни за 6 април:

Отново броят на възстановилите се е по-голям от този на новозаразените

За трети пореден ден броят на хората, възстановяващи се от Covid-19, надвишава този на новите инфекции с коронавируса. Към 10:30 ч. в рамките на един ден са възстановили 465 пациенти. За разлика от тях, Министерството на здравеопазването отчете 241 нови случая през последните 24 часа (към 8:00 ч.).

Това потвърждава развитието, което даде основание за оптимизъм в петък, когато активните заболявания за първи път намаляха при 24-часовото проследяване. От вчера до днес активните случаи паднаха с 2,8 процента. Също така беше окуражаващо, че броят на пациентите, които се нуждаят от болнично лечение, остава стабилен. Към 10:30 ч. днес в болниците в Австрия има 1 074 пациенти, с 18 повече от вчера. В отделенията за интензивно лечение са 250 пациента, само с пет повече от вчера.


Австрия: За първи път броят на излекуваните от коронавирус за ден е по-голям от този на заразените


В абсолютни числа тази сутрин (към 10:30 ч.) има 12 288 положителни на корона вирус. 220 души са починали в хода на инфекцията, но 3 463 са оздравелите до момента.
Повечето случаи (към 8:00 ч.) са регистрирани досега в Тирол, 2,739.
1 953 случая са регистрирани в Горна Австрия, 1 927 в Долна Австрия и 1705 във Виена.

Правителството благодари на хората за положените усилия и дисциплината

На днешната пресконференция вицеканцлерът Вернер Коглер (Зелените) каза със задоволство: „Направихме страхотни неща. Убеден съм, че ще излезем от тази криза по-силни и по-добре от другите. Ще бъде страхотно изкуство да продължим по този път и постоянно да претегляме какви са следващите благоприятни стъпки. „, каза Коглер. Той също благодари на населението: „Ако бяхме действали твърде бавно и неясно, числата щяха да бъдат напълно различни“, Коглер се позова на модели за изчисления с до 100 000 смъртни случая.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации