19.8 C
Виена
събота, 27 юли, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия е втората държава в Европа, която ще изследва за Covid-19 2000...

Австрия е втората държава в Европа, която ще изследва за Covid-19 2000 човека, подбрани на случаен принцип

-- Реклама --

След Исландия Австрия е втората държава в Европа, която започва тестване на случаен принцип. Първите резултати трябва да бъдат налични в началото на следващата седмица.


Текст Емел Бейсин Емин

Канцлерът Себастиан Курц (ÖVP) обяви, че в страната ще се проведе пробно изследване на 2000 австрийци, подбрани на случаен принцип, за инфекция с новия корона вирус. Теренната работа с тестовете ще приключи в петък, а оценката от проучването ще бъде обобщена до началото на следващата седмица. Изследването се провежда от Института за социални изследвания Sora, който подбира извадката и я оценява. Той ще работи в сътрудничество с Червения кръст и Медицински университет Виена. Днес трябва да започнат и първите тестове.

„Тези тестове са важни, за да хвърлят светлина върху ситуацията с реалните данни“, каза министърът на образованието и науката Хайнц Фасман. В момента се знае само броят на новозаразените хора, но няма информация за точното разпространение на вируса сред населението. За разлика от настоящите серии от тестове, в които се изследват само хора със симптоми или след престой в рискови зони, случайните тестове позволяват по-точни заключения относно настоящата ситуация. Чрез тях може да се проследи степента на разпространение на коронавируса сред населението в страната и да се „повдигне” така наречената „тъмна завеса от реални цифри“.

Досега почти 10 000 души в Австрия са официално тествани положително за SARS-CoV-2. Въпреки това експертите приемат, че има значителен брой недекларирани случаи като тяхната цифра варира в диапазона от 16 000 до 45 000 случая.

Втората държава след Исландия

„Ние сме първата континентална европейска държава, която направи това“, каза Фасман. Досега само Исландия е избрала тази мярка. за да могат да се следят промените, тестовете трябва да се повтарят през равни периодо от време. Тъй като седмичният интервал е твърде тесен, възможно е повторните тестове да се правят на 14-дневен или триседмичен интервал.

Оценката на броя на недекларираните случаи е важна поради няколко фактора. От една страна, хората без или само с много леки симптоми могат да заразят други, тоест голям брой нерегистрирани случаи биха означавали, че вирусът може да се разпространи още по-бързо. И обратно, ако броят на несъобщаваните случаи с леки симптоми е голям, това може да означава също, че нивото на приетите в болници и броят на смъртните случаи също ще намалее.

Този вид тестване ще даде отговори и на въпроси като колко човека в Австрия са влезли в контакт с коронавируса и колко широко той е разпространен сред ключови групи като персонала в болниците, старчески домове и в супермаркетите. На тези централни въпроси в момента не може да се отговори, но целевите тестове, които започват днес, имат за цел да разяснят точно това.

Ситуацията на 31 март 2020, 15.00 ч.

9 974 заразени

1 100 в болница, 198 в интензивно отделение

128 смъртни случая

1 095 излекувани

52 344 теста

Повече тестове за медицинския персонал

Ключови групи като лекари и медицински сестри в болници, медицински сестри в заведения за грижи за стари хора и служители в магазините за храни сега ще се изследват специално. Те ще бъдат изследвани отделно от целевите 2000 проби от случайни граждани на Република Австрия. Ако се установи, че сред сестринския и здравния персонал има много заразени хора, коита са без симптоми, „би трябвало да предприемем по-подходящи мерки“,казва Клеменс Ауер, специален представител към Министерството на здравеопазването.

Търсенето на заразени хора, които не показват никакви симптоми, може да бъде разширено „стъпка по стъпка“ до други, особено изложени на риск професионални групи, смята още Ауер. Полицията може да бъде една от тях. В Австрия 101 полицаи вече са заразени с корона вирус, съобщи в понеделник министърът на вътрешните работи Карл Нехамер (ÖVP). Общо 933 държавни служители в момента са в изолация.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Към момента се използват така наречените PCR тестове, които търсят директно генома на SARS-CoV-2. Според Хайнц Фасман последните дискутирани тестове с антитела все още не са напълно сигурни. Разработването на тестове за намиране на антитела срещу SARS-CoV-2 е в разгара си. Виенски изследователи, живеещи в Съединените щати, искат да предложат кръвен тест в Австрия, с който да откриват антитела срещу новия вирус. Тестове с антитела се правят и в самата страна, като тяхното качеството в момента се проверява само в университетите.

________________

Още по темата:

Австрия: Увеличаване на броя на излекуваните от коронавирус. Учени апелират за затягане на мерките

Австрия: Правителството затяга ограничителните мерки срещу коронавируса

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации