0.8 C
Виена
петък, 1 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрия335 млн. евро харчат виенчани за коледни подаръци

335 млн. евро харчат виенчани за коледни подаръци

-- Реклама --

Книгата е най-разпространеният подарък сред жителите на австрийската столица  

виена коледа
Търговската улица Колмаркт
снимка © Jorit Aust

Проучване, направено по поръчка на Стопанската камара на Виена, показва, че виенчани обичат да купуват подаръци. 90 процента от тях или близо 1,5 млн. души, са планирали  да купят от осем до девет подаръка, което означава, че са раздадени над 12 млн. красиво опаковани подаръка. Планираните разходи за коледни дарове са били на миналогодишното високо ниво – виенчани отделят средно по 350 евро от бюджета си са коледни подаръци. За 50 процента от анкетираните, а това е повече отколкото през миналата година, купуването на коледни подаръци има голямо значение. Виенските търговци гледат на коледната търговия тази година с премерен оптимизъм. 28 процента са очаквали покачващи се обороти по Коледа в сравнение с 2018 г., 60 процента са разчитали да достигнат високото ниво от миналата година, а 20 процента са били убедени, че ще има леко намаление на продажбите.

Подаръци за всички

На първо място сред предпочитаните подаръци отново са книгите. 48 процента от анкетираните залагат на книги като подарък, който да сложат под коледното дърво. Ваучерите продължават да са на второ място в класацията за 38 процента от анкетираните. Дрехите като подарък и тази година запазват 3-то място преди играчките. Сред предпочитаните коледни подаръци са козметика, бижута и билети за концерт или опера и театър. Оказва се, че парите в брой не излизат от мода като коледен подарък и 20 процента подаряват именно пари.

Виенчани продължават да се вдъхновяват в избора си по търговските улици и пазаруват в центъра на града или в кварталите, в които живеят и работят, но информацията в интернет играе все по-важна роля. Две трети от анкетираните са заявили, че правят избора си в интернет, 38 процента от участвалите в проучването ще купят подаръците онлайн. Онлайн пазаруването е предпочитано сред хората на възраст между 15 и 29 години. Стопанската камара на Виена проведе информационна кампания под мотото „Който обича Виена, пазарува във Виена!“. Целта на кампанията бе да се подкрепят местните производители и търговци, тоест тези, които плащат данъци във Виена.

по информация на Ойроком-ПР София

________________

Още по темата:

Коледните базари във Виена – какво знаем и какво не знаем за тях

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации