6.6 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКоледните базари във Виена – какво знаем и какво не знаем за...

Коледните базари във Виена – какво знаем и какво не знаем за тях

-- Реклама --
коледен базар пред виенското кметство
снимка © C.Jobst/PID

Коледните базари са част от цялостната подготовка за големия празника и са се превърнали в неделима част от празничното настроение в австрийската столица. Може да ги посетите вечер с колеги или приятели на чаша пунш и греяно вино, може да се поддате на изкушението на хапнете карамелизирани бадеми и топла супа в хлебче, а може и само да се любувате на красивата украса. Това, което не можете в този сезон, е да ги пропуснете и подминете. Просто защото те са навсякъде. Във Виена официално има 20 коледни базара, разположени в различни райони на града. Те разполагат с общо 1018 щанда, предлагащи всевъзможни коледни сувенири и кулинарни изкушения.

Ако оставим на страна романтичната еуфория, аромата на сладки и разноцветните светлинки, коледните базари са всъщност една добре смазана бизнес машина, която генерира оборот от милиони евро.


Полезни адреси на български консултанти, експерти, магазини, фирми, институции, църкви, училища в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен


Проучване на Стопанската камара на Виена показва, че тази година виенчани ще посетят някой коледен базар средно по три пъти и половина, което означава 4,6 млн. посетители, без да броим многобройните туристи. Всеки от тях ще похарчи там по около 22 евро или общо около 100 млн. евро. 50 процента от виенчани са привлечени най-вече от празничната атмосфера на базарите и възможността да се срещнат там с приятели, 38 процента посочват, че отиват там, за да пийнат чаша пунш, греяно вино или горещ шоколад, а 24 процента са привлечени от типичните коледни лакомства, които се предлагат. Базарите са и място, където 12 процента от виенчани купуват коледни подаръци.

Какво би ни било полезно и интересно да знаем за коледните базари във Виена?

  1. За първи път за коледен базар във Виена се споменава през 1722 г.

Въпросът кога точно е направен първият коледен базар във Виена не е напълно изяснен, въпреки че в аналите от 1722 г. се споменава за Nikolo-, Weihnachts- und Krippenmarkt на площада Фрайунг.

  1. Коледните базари оцеляват дори по време на двете световни войни

Естествено военната обстановка прави организирането на пазари около Коледа значително по-трудно. Между 1923 и 1946 година популярният вече Nikolo-, Weihnachts- und Krippenmarkt сменя непрекъснато мястото си – от площада около катедралата „Св.Стефан”, през Ам Хоф  и Нойбаугюртел.

  1. Годишно базарът пред Ратхауз регистрира близо три милиона посетители, от които половин милион туристи.
  2. Елхата пред кметството е обикновено висока около 30 метра и се издига на това място от 1959 година. По традиция тя е подарък за столицата от някоя от федералните провинции.
коледен базар в Шьонбрун
© WienTourismus / Christian Stemper

5. До 1980 г.във Виена има едва няколко коледните пазара. Едва след 1980 г. започва по-активното им  и целенасочено изграждане

6. Коледните базари във Виена правят двойно по-голям оборот от Amazon и търговските обекти на Марияхилферщарсе, все още най-популярната търговска улица в столицата.

Изследване на Der Standard за 2018 г. показва, че коледните базари регистрират оборот от 390 милиона евро като само този пред Ратхауз се радва на близо 60 милиона. За сравнение за същия период от време оборотът на Amazon във Виена е между 60 и 70 милиона евро.

снимка Елена Масларова-Лени
  1. Всяка година цените на предлаганите стоки се увеличават. През 2018 г. увеличението е около 2%.
  2. Със своите 155 щанда коледният базар пред Ратхауз е най-големият във Виена, второто място е за Шпителберг, който разполага със 146 щанда.
  3. Греяното вино, предлагано на базарите е по-сладко от Кока Кола и Ред Бул

Този факт се доказва от изследване, проведено през 2018 г. от  списанието на виенските потребители , което е тествало за съдържание на алкохол и захар 14 вида греяно вино. Резултатите показват, че то е значително по-богато на захар от газираните напитки.

  1. Само за един ден на щандовете на коледните базари се продават на 30 000 литра топли напитки (пунш, греяно вино, какао).

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации