20.2 C
Виена
неделя, 28 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияЗаписки по българските вълнения в Пловдив

Записки по българските вълнения в Пловдив

-- Реклама --

Празникът на БКПО „Кирил и Методий“ – Виена в Културен център „Тракарт“. Литературно пътешествие из Стария град

Членове на Българската културно-просветна организация „Кирил и Методий“, Виена в къщата на Христо Данов в Пловдив

Репортаж от Моника Янева и Гергана Шопова

Снимки: Елена Генова и личен архив

На 31.07.2019 г. Българската културно-просветна организация „Кирил и Методий“ – Виена проведе творческа среща в Културен център-музей „Тракарт“ в Пловдив и по този начин се включи в програмата на Европейската столица на културата за 2019 година. Това стана възможно благодарение на изключителното гостоприемство на директора на културното средище – известният пловдивски художник и скулптор Жорж Трак и неговия екип Добринка Петкова и Диди Кузманова.

Сред публиката бяха професори и доценти от Пловдивския и Софийския университет, членове на Дружеството на пловдивските писатели, членове на литературния кръг „Метафора“, поети, журналисти, както и редовни посетители на мероприятията в „Тракарт“. Разбира се, там беше и талисманът на всяко едно културно събитие в Пловдив – колоритният ловец на знаменитости Стефчо Автографа, който десетилетия наред събира автографи от известни личности.

Как започна всичко? И как премина големият спектакъл?

В началото бе Словото; и Словото беше у Бойчо.

Председателят на организацията запозна публиката със 75-годишната история на БКПО „Кирил и Методий“ – Виена и акцентира на дейността ѝ в наши дни, изразявайки своята признателност към ръководителите на отделните творчески звена:

Аз съм дълбоко благодарен, че съдбата ме събра с такива прекрасни хора, които са не само специалисти в своята професия, но и големи родолюбци и обществениците оглавиха отделните направления на нашата дейност (при това всичко, което вършим, е на обществени начала) и без да жалят сили и време, разгърнаха една невероятно активна и мащабна работа“.

В своето приветствено слово Бойчо Дамянов поднесе благодарности за солидната дружеска подкрепа и съдействие на българското посолство и българския посланик Иван Сираков и на Българския културен институт във Виена Дом „Витгенщайн“ и  неговата директорка доц. Румяна Конева. Той изтъкна важната роля на електронното издание Melange Bulgaren за популяризиране на дейността на БКПО „Кирил и Методий“ – Виена.

С изключителен ентусиазъм публиката посрещна информацията за създадения наскоро спортен сектор към организацията под ръководството на спортната инструкторка, треньорка и запалена общественичка Гергана Шопова. „Извън съмнение е, че без здраво тяло няма здрав и творчески дух. Компютърът, смартфонът и бирата трябва да отстъпят част от своята територия на спорта. Просто няма алтернатива“ – допълни шеговито г-н Дамянов, с което всички присъстващи се съгласиха. „Искам специално да благодаря на всички участници в програмата и да им направя един нисък поклон“ – обърна се Бойчо Дамянов към членовете на различните творчески звена, като подчерта, че някои от тях са пристигнали буквално само за един ден в България, специално за събитието, „за да не подведат своите групи и своите съмишленици“.

Стефани Харалампиева

Осемгодишната Стефани Харалампиева също поднесе поздрав към гостите, като изпълни стихотворение за Пловдив. Публиката бе възхитена и от картините ѝ, украсили цялата сцена. Първа самостоятелна изложба – и то на такова емблематично място каквото е галерия „Тракарт“, какъв по-успешен старт за един млад художник! Нека ѝ пожелаем да продължава да развива своя талант и да се радва на многобройни успехи! Стефани Харалампиева участваше заедно с Ренате Терзиева и Севда Ретл и в изпълненията на детската фолклорна група „Златни пендарчета“ с хореограф и художествен ръководител Галя Милева. Жизнерадостните танци на децата развеселиха присъстващите гости и предизвикаха възторжени аплодисменти.

Децата от танцова група „Златни пендарчета“ с ръководител Галя Милева

Програмата продължи с Българския смесен хор под ръководството на маестро Божидар Абрашев. Макар и в намален състав, хорът направи прекрасни изпълнения, очарова и трогна публиката. Музика за душата на самите хористи беше, че повечето от гостите припяваха с тях през цялото време.

С особено вълнение диригентът разказа за създаването на финалното музикално изпълнение на хора – песента, която всеки българин носи в сърцето си – „Пътнико свиден, пътнико млад“ по текст на  неговия дядо.

Представена бе и сопраното Констанца Гошева, която просълзи публиката с прекрасните си солови изпълнения на арията „Lascia Ch’io Pianga“ от операта „Риналдо“ на Хендел и „Panis angelicus” на Сезар Франк. „Тя е едно истинско бижу в пеенето и ние сме много щастливи, че имаме този прекрасен човек, колега и професионалист в нашия хор“, сподели диригентът Божидар Абрашев.

Гостите се насладиха и на оперното изпълнение на талантливото колоратурно сопрано Анета Тодорова от Брюксел (основателка на Сдружението за българска култура в Белгия „Orpheus“), с която „Кирил и Методий“ – Виена вече няколко години активно сътрудничи.

На сцената в Културен център „Тракарт“ се изявиха и някои от членовете на Българския литературен кръжок – Виена, който от своето учредяване през ноември 2015 досега е провел 33 литературни четения с над 100 авторски участия. „В този период бяха представени 19 новоиздадени книги на членове на нашия кръжок – романи, стихосбирки, исторически сборници, антологии. Разбира се, количествените параметри впечатляват, но най-важното е, че кръжокът се превърна в силно средище за творческо, литературно и поетично общуване“, сподели Бойчо Дамянов.

Специален гост на творческата вечер бе Николай Илчевски, който по покана на „Кирил и Методий“ – Виена представи в „Тракарт“ забележителната си книга „Записки от селската кръчма“. Сборникът съдържа 88 разказа по истински истории, които писателят е събирал в различни български села по време на своето 10-годишно пътуване „в душата на българското село“. По увлекателен и затрогващ начин той разказа няколко от тях, а в паузата присъстващите имаха възможност да си купят книгата и да получат автограф от автора.

Литературното четене завърши със спортно-поетичен рецитал на Гергана Шопова, посветен на новооткритото през 2019 в рамките на „Кирил и Методий“ – Виена първо спортно звено VELOсвят и на Любимия Отбор на Културната Общественост – ЛОКО Пловдив.

Хумористичната вълна бе подета от спонтанно включилия се в програмата пловдивчанин Христо Христов, който изпълни стихотворението на Недялко Йорданов „Полковник Стоянов“. Христо Христов е един от най-добрите български рецитатори и по покана на БКПО „Кирил и Методий“ – Виена той изнесе вълнуващ рецитал на тазгодишното Ботево честване в Голс (Бургенланд, Австрия).

След кратка почерпка програмата продължи с пиесата на Нийл Саймън „Последният страстен любовник“. В постановката участваха Христо Павлов (в ролята на Барни), Веселина Бочукова (в ролята на Илейн) и Константина Пилидова (в ролята на Жанет) – трима талантливи млади актьори от театрално студио „Applaus“ към „Кирил и Методий“ – Виена с ръководител и режисьор Лина Гладийска-Георгиева. Невероятното им представяне предизвика бурни аплодисменти и възторжени оценки от очарованата публика.

Христо Павлов и Веселина Бочукова в пиесата „Последният страстен любовник“

След този силен финал в „Тракарт“ творческата група се отправи към ресторант „Ароматно“, където също остави незабравима следа. В заведението (с бивше име „Карузо“ в чест на прочутия италиански тенор) Анета Тодорова изненада и възхити всички присъстващи – както приятели, така и случайни посетители, със завладяващо изпълнение на „Царицата на нощта“ от „Вълшебната флейта“ на Моцарт. И това далеч не бе единствената ѝ изява извън традиционната сцена! Пловдивчани и гости на града се наслаждаваха на внезапно осеняващата я муза да пее къде ли не – и в къщата-музей на Христо Г. Данов, и във възрожденската баня на Хиндлиян, и в прочутата галерия „Arsenal of art“ на художника Ангел Гешев в „Капана“ (творческия квартал на Пловдив)!

Проектът на издателство „Летера“ – „Литературни пътешествия в Пловдив“, предоставящ възможност за опознаване на духовната история на града, е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата, a концепцията и литературните текстове за маршрутите са изготвени от доц. д-р Владимир Янев (преподавател в катедрата по Българска литература и теория на литературата в ПУ „Паисий Хилендарски“, писател и литературен критик).

На първи август виенската група бе поведена от доц. д-р Владимир Янев по един от няколкото маршрута в тези вълнуващи литературни обиколки, а в разходката взе дейно участие и собственичката на издателство „Летера“ Надя Фурнаджиева, една от най-добрите български преводачи на немскоезична литература.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации