3.7 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоБизнес, закони и политикаполитикаПрезидентът Румен Радев се срещна с българи, живеещи в Австрия

Президентът Румен Радев се срещна с българи, живеещи в Австрия

-- Реклама --

Текст Роси Михова

На 3 и 4 октомври тази година държавният глава Румен Радев е на официално посещение в Република Австрия. Визитата е по покана на австрийския федерален президент Александър Ван дер Белен.

Като част от работната програма бе предвидена среща с представители на българската общност във Виена. Тя се състоя вчера вечерта в сградата на Посолството, което отвори врати за всеки, проявил интерес към събитието.

В рамките на своето изказване президентът Радев благодари за оказаното му гостоприемство и подчерта, че ако днес Австрия е вторият по значимост инвеститор в България, то това се дължи не само на инициативността на австрийския бизнес, но и на голямата българска диаспора тук. Именно тя генерира така необходимото доверие, като ежедневно доказва, че българите са трудолюбиви, волеви, талантливи, почтени и успешни. Така личните успехи на поколения емигранти се превръщат и в национален капитал.

Президентът Румен Радев с българския посланик в Австрия д-р Иван Сираков

Румен Радев сподели, че визитата му по покана на президента Ван дер Белен е продължение на вече започнат двустранен разговор за една по-силна и обединена Европа – Европа на качественото образование, високия социален стандарт и зелената икономика. Особен акцент в кръга на споделените интереси има Дунавският регион и стратегията за неговото развитие. Президентът подчерта, че разкъсаните по време на Студената война традиционни връзки между дунавските държави трябва да бъдат възстановени и изпълнени с ново съдържание.

Особен интерес в изказването му предизвика заявеното желание в рамките на тази кратка визита да се срещне не само президента Ван дер Белен и с канцлерката Бригите Бирлайн, но и с ръководството на Конституционния Съд на Австрия. Както самият той каза: „Този интерес е продиктуван от желанието за действия, които ще доведат до необратимост на демократичния процес в България. Едно такова действие е въвеждането на индивидуалната конституционна жалба. Именно Австрия е родината на този способ за защита на конституционните права на отделния гражданин. Подобна защита би била от полза за изграждането на по-организирано и силно гражданско общество в България.“

Президентът Радев отново заяви тезата си, формулирана в обръщение към депутатите в София, че българите с двойно гражданство от страните-членки на ЕС трябва да придобият правото не само да гласуват на избори, но и да се кандидатират за изборни длъжности. Това е важна стъпка, защото огромна част от младите, трудоспособни и амбициозни хора, вече живеят извън пределите на родината. По думите му: „Ако на тези хора, придобили знания и опит в социално-икономически и политически системи, по-развити от нашата, им се даде правото да участват в политическия живот в България, това ще бъде огромен актив за страната. Мисля, че това е справедливо решение и бъдещето все повече ще го налага.“


Започва официалното посещение на президента Румен Радев в Австрия


В заключение Румен Радев подчерта приноса на българите в Австрия, и по-специално на българските културно-просветни дружества, училища, студентски клубове, както и на православната църковна общност за опазване на българския дух, език и култура.

Особено внимание бе отделено и на усилията на Австрийско-българското дружество, което вече десетилетия наред подпомага активните двустранни отношения. Неговият дългогодишен председател Карл Блеха бе награден с почетния знак на президента на България. Той от своя страна сподели, че гледа на България като на втора родина, която обича не по-малко от родната Австрия.

Срещата в посолството завърши с малък коктейл и неформални разговори на президента Румен Радев и съпругата му с гости на събитието.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации