13.7 C
Виена
неделя, 25 септември, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияВиена за напреднали: Най-малката къща и най-дългата сграда

  Виена за напреднали: Най-малката къща и най-дългата сграда

  -- Реклама --
  Най-малката къща във Виена
  Най-малката къща във Виена се намира в 7-и район

  Красивата и аристократична австрийска столица винаги може да изненада почитателите си с детайл от историята си или да им покаже някоя непозната изящна сграда. Достатъчно е да свърнете от обичайни туристически поток и да се разходите из тесните извити улички на старите квартали. Градът има какво да покаже и в случай, че искате да се запознаете с по-новата история и да се върнете към времето на Първата република.

  Ако искате да научите повече за историята на Виена, заповядайте на тематичните разходки с екскурзоводката Диана Пиперова „Непознатата Виена“. 

  Инициативата „Непознатата Виена” става на пет години! Каним ви заедно да разгледаме комплекса на императорската резиденция Хофбург

  Най-малката къща във Виена

  14 кв.м. Толкова е площта на най-малката къща във Виена. Тя се намира в седми район на ъгъла на Бурггасе и Брайтегасе и привлича вниманието с красивия часовник закачен на фасадата.

  Именно този уголемен модел на някогашните джобни часовници издава и предназначението на миниатюрната постройка. Тя е построена по проект на архитект Йозеф Дурст през 1872 г. В нея се е помещавало часовникарското ателие на фамилия Шмолгрубер. Първоначално сградата е била известна с името „При златния елен”, а по-късно и с „При златния грозд” и „При златното агне”.

  Ако обикаляте артистичния район около Шпителберг и Музеумсквартир, непременно се огледайте и за тъмнозелената неоренесансова тераса на най-малката къща в австрийската столица. На 14-те кв.м. площ могат да се разгледат антикварни часовници и златни бижута, изработени от собствениците.

  Най-дългата сграда в света

  И ако изящната къща, сгушена между големите сгради, може лесно да бъде подмината, то това няма как да се случи с най-дългата сграда във Виена, разположена в 19-ти район. Най-малкото поради факта, че ще пътувате цели четири спирки с трамвая, за да стигнете от единия до другия й край, защото сградата е дълга 1 100 м. Карлмарксхоф, за който се счита, че и най-дългата сграда в света, е построен през 1927-1930 г. с цел да осигури повече жилища на бедните семейства. След края на Първата световна война социал-демократите, които управляват столицата, искат да покажат своята грижа за работниците. Цялата сграда символизира силата на работническата класа и трябва да създава усещане за колективен дух и общност.

  Архитектът Карл Ен, последовател на Ото Вагнер, е проектирал 1 382 апартамента с площ от 30 до 60 кв.м. В тях могат да живеят около 5 500 човека. Сградата е строга и масивна с големи арки, които оформят проходите. Единствената украса на фасадата са балконите. Наречена на името на един от теоретиците на комунизма – Карл Маркс, в зависимост от историческата обстановка комплексът е променял името си през годините между войните.

   

  Адрес:

  Karl-Marx-Hof

  Heiligenstädter Strasse 82-92, 1190 Wien

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации