20.1 C
Виена
неделя, 3 юли, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияКакво трябва да знаят бащите, които искат да ползват т.нар. Papamonat?

  Какво трябва да знаят бащите, които искат да ползват т.нар. Papamonat?

  -- Реклама --

  От 1-и септември, всички мъже, които стават татковци, ще имат възможност по един месец да останат у дома  с детето си

  снимка pixabay

  От първи септември тази година влизат в сила новите разпоредби за т.нар. Papamonat (бащински месец).

  Доскоро право на бащински месец имаха само бащите, работещи в държавната администрация и тези, за които съответният колективен договор предвиждаше такава възможност. След промените, направени от парламента в началото на юли, всички бащи имат право да прекарат един месец с новороденото без това да се отразява на размера на отпуската им.

  Условия за ползване на бащински месец

  За да се възползва от бащинския месец, мъжът трябва да живее в едно домакинство с детето си и да спази необходимия срок за уведомяване на работодателя. Минимум три месеца преди термина за раждане, бъдещият баща трябва да съобщи на работодателя си, че възнамерява да ползва бащински месец (Vorankündigungsfrist). Най-късно една седмица след раждането на детето той трябва да каже и началната дата на бащинския месец. За децата родени преди 1-ви декември важат по-кратки срокове, уредени в специална разпоредба.

  В кой период може да се ползва бащинският месец?

  Бащите могат да излязат в бащински месец от деня след раждането до най-късно изтичането на срока, в който има забрана за полагане на труд от майката (до осмата седмица след раждането).


  Проектът за безплатни правни консултации на български език по трудови и социални въпроси към австрийските профсъюзи е удължен

  Как родителите могат да се възползват от семейния бонус, влизащ в сила от януари 2019 г.


  Заплащане на бащинския месец

  През този месец бащите не получават месечното си трудово възнаграждение, а само изравнително плащане (Ausgleichszahlung), т.нар. Familienzeitbonus в размер на 700 Евро. Ако бащата обаче по-късно излезе и в бащинство (Karenz), полученото плащане ще се приспадне от Kinderbetreuungsgeld.

  Защита на бащата

  С уведомяването за желанието за ползване на бащински месец или най-рано 4 месеца преди планирания термин за раждане и до 4 седмици след приключването на Papamonat, за бащата важи специалната защитата срещу едностранно прекратяване на трудовия договор и защитата срещу уволнение.

  По всички въпроси, свързани с ползването на бащинския месец, може да се обръщате към правния съветник Жулиен Желев и маг.Милена Панева, които водят безплатни правни консултации по социални и трудови въпроси към Австрийската федерация на синдикатите (ÖGB)

  Tel: +43 1 534 44 39110
  Mobil: 0664 235 7757
  E-Mail: julien.jelev@oegb.at
  www.facebook.com/BulgarischeRechtsberatungOEGB/

  ______________

  Още по темата:

  Милена Панева, юрист: Запознайте се с трудовите си права още преди започване на работа

  Работа в Австрия – принципи на австрийското трудово право

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации