5.1 C
Виена
неделя, 10 декември, 2023
spot_img
НачалоактуалноС голямо хоро на Карлсплац приключи фолклорният фестивал „Златен пендар” (снимки и...

С голямо хоро на Карлсплац приключи фолклорният фестивал „Златен пендар” (снимки и видео)

-- Реклама --

Текст и снимки Меланж Булгарен

За четвърта поредна година фоклорният фестивал „Златен пендар” събра във Виена любителите на български народни песни и танци. Събитието се организира от българското културно сдружение „Извор”, част от което е и група „Пендари-Виена”.


Гайдари на Карлсплац (видео)

Голямо българско хоро на Карлсплац (видео)


Фестивалът започна с театралната постановка „Женско царство” и импровизационен театър, представени от театрално студио „Аплаус” към БКПО”Кирил и Методий”. През втория ден гостите се насладиха на празничен концерт под надслов „Сватба”, в който среща си дадоха фолклорни танцови групи от Австрия, България, Еквадор и Бангладеш.

Със своите красиви и динамични изпълнения се представиха фолклорен клуб „Баядери” към народно читалище „Бъдина-1982”, София, клуб за танци „Фламинго ЕТНО” от Русе и Бяла, детско фолклорно студио „Неранза” при народно читалище „Елин Пелин – 1977” и танцова школа „Марина” от Варна, клуб по български народни танци „Девет осми БГ” и детски танцов състав при читалище „Априлов 1861” от Габрово, детски танцови групи „Шарено чорапче” към българското училище „Св.св.Кирил и Методий” и „Златни пендарчета” с ръководител Галя Милева, Nuca Munanci Ecuador към European Cultural Agency, танцьорките Таби и Тами от Бангладеш.

Закриването на фестивала бе в неделя, 23 юни и по традиция се проведе на площада пред църквата „Св.Карл” в центъра на Виена. Колебливото време не отказа сънародниците ни и десетки българи се стекоха и хванаха на голямото хоро, което успя да обиколи езерцето пред църквата.

Слънцето успя да прогони облаците и празничното настроение завладя площада. Виенчани и гости на австрийската столица се спираха да гледат сложните и красиви български хора, а танцьорите показаха завидно майсторство, увличайки и публиката.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации