7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеБългарското училище "Св.св.Кирил и Методий" отпразнува 24 май

Българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ отпразнува 24 май

-- Реклама --

Пъстро, шумно, весело и красиво бе тържеството на децата от българското училище „Св.св.Кирил и Методий”, посветено на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

То започна с поднасяне на цветя пред паметника на Светите братя в двора на БКИ”Дом Витгенщайн” и изпълнение на химна „Върви, народе възродени” от Българския хор към БКПО”Кирил и Методий” с ръководител маестро Божидар Абрашев.

24 май е и патронният празник на училището, затова всяка година децата подготвят богата празнична програма. Със стихове, песни, музикални изпълнения и много танци те показват на многобройните гости какво са научили през изтеклата учебна година. Тази година празникът беше под надслов „С буквите отиваме далече, с буквите се учим и растем”.

Учениците и гостите бяха поздравени от директорката на училището д-р Ирина Владикова, която благодари както на децата за старанието и усилията през годината, така и на целия учителски екип, който с отговорност и вдъхновение се справя с родолюбивата задача да научи българчетата във Виена на майчиния език. Приветствия поднесоха и доц.д-р Румяна Конева, директор на БКИ”Дом Витгенщайн” и Нина Симова, политически секретар в българското посолство във Виена.

На сцената излязоха и танцьорите от детски танцов състав към сдружение „Български ритми” с хореограф Юлия Стоичкова, както и децата от танцова група „Шарено чорапче” с ръководител Галя Милева. По-големите малчугани се включиха в театралната постановка  „Страшни смешки, смешни страшки за герои с опашки”, режисирана от Лина Гладийска.

Специален гост на тържеството бе и Десислава Гаврилова, един от основателите на дигиталната платформа „Книговище”, която има за цел да стимулира четенето с разбиране сред децата. Заедно с посланика на „Книговище” във Виена Йото Кръстев те показана на малчуганите как да си направят профил в сайта и как да решават многобройните въпросници по детски книжки.

Деян Кулишев, победител в конкурса за детска рисунка, хареса идеята за Книговище

Във фоайето гостите на празника можеха да закупят предмети и сувенири, изработени от учениците като събраните средства ще бъдат дарени на деца с тежки увреждания.

Театралната постановка донесе много приятни емоции на публиката

 

Записване за новата учебна година  2019/2020 в българското училище „Св.св.Кирил и Методий” във Виена

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации