3.5 C
Виена
понеделник, 11 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияПроектът Фото Меланж продължава с темата "Всичко е музика!" Очакваме вашите снимки!

Проектът Фото Меланж продължава с темата „Всичко е музика!“ Очакваме вашите снимки!

-- Реклама --

Време е! От днес, 27 май, започваме събирането на снимки по темата на втория тур от нашия фотопроект Фото Меланж 3х3, а тя е „Всичко е музика!”

Фото Меланж, фотография, Виена, Австрия

От Моцарт до Фалко, от Виенската опера до кварталното училище, от Музикферайн до уличните музиканти – в Австрия музиката е навсякъде! Тя е неразделна част от австрийската култура, от ежедневието и философията на хората, от техните навици и обичаи. В страната на Франц Шуберт и Густав Малер е нормално да дочуете оперна музика от нечий отворен прозорец или да доловите класическа симфония от преминаващия покрай вас автомобил. Не случайно наричат Виена световна столица на музиката, но всъщност почти всяко населено място тук има приличен оркестър и изявени певци за празниците.Фото Меланж 3х3: Едно виенско кафе, моля! (галерия част 1)

Фото Меланж 3х3: Едно виенско кафе, моля! (галерия 2)

Фото Меланж 3х3: Едно виенско кафе, моля! (галерия 3)


Тези от вас, които живеят в Австрия от години, със сигурност са уловили музикалната нотка в австрийския характер и могат да я открият не само в прочутите сгради на оперите и музикалните театри, но и в делничния ритъм, в кафенетата с пиано, в парковете и метростанциите. Дори и да сте прекарали само един ден някъде в алпийската република, нищо чудно да сте минали покрай паметник на известен композитор или да сте били част от някое от многобройните музикални събития. С две думи – в Австрия музиката се носи във въздуха, точно както аромата на кафе, на грюнер ветлинер или на прясно окосена трева.

Вашата задача във втория тур на проекта Фото Меланж 3х3 е да „уловите” музиката със своите камери и да ни я покажете такава, каквато вие я чувствате.

снимка Роси Недялкова

Отидете по-далеч от родната къща на Моцарт в Залцбург или паметника на Бетовен във Виена. Открийте някоя смешна или тъжна история, разкажете ни приказка за любов или раздяла, поканете ни на някой фестивал, концерт или просто домашно събиране с музика. Героите на вашите снимки може да са виенските филхармоници, уличните музиканти, изпълнители на йодели, любители на рока, джаза или фънка. Важното е връзката с Австрия да е достатъчно отчетлива.

Приемате ли предизвикателството? Грабвайте камерите и снимайте. Снимайте и пращайте на адрес: fotomelange@bulgaren.org.

снимка Елена Масларова-Лени

Както и в предишния тур, снимките ще се събират в рамките на три седмици – от 27 май  (понеделник) до 15 юни (събота). Всяка неделя ще публикуваме кадрите, получени през съответната седмица (2 юни, 9 юни и 16 юни). Читателите ще могат да „харесват” снимките, а тяхното одобрение е важен елемент от нашия проект, тъй като 30 снимки (общо от трите тура), събрали най-много харесвания, ще участват в изложбата ни в БКИ”Дом Витгенщайн” през декември. Останалите участници ще бъдат селектирани от нашите професионалисти:

Георги Зюмбюлев, графичен дизайнер, EDGE Project, Виена

Елена Масларова, фотограф и графичен дизайнер, Photo Cafe, София

Роси Недялкова, фотограф, RossArt Fotografie, Виена

Показваме ви някои техни работи, които може да ви вдъхновят, провокират, да ви подскажат идеи и възможности.

Ново: Поканете и австрийските си приятели

Тъй като получихме запитване дали и австрийци могат да участват в проекта, решихме, че това е прекрасна възможност да разширим аудиторията си. Разбира се, че и австрийските ни приятели могат да изпращат снимки, но те ще бъдат подредени в отделна галерия.

графична обработка Георги Зюмбюлев

Припомняме и условията за участие:

Кой може да участва?

Във „Фото Меланж 3х3“ може да се включи всеки, който обича да снима, независимо дали е професионален фотограф или любител.

При какви условия?

  • Всеки участник може да изпрати не повече от 2 авторски снимки по дадена тема.
  • Снимките не трябва да са публикувани в пресата или да са участвали в конкурс.
  • Няма да се допускат кадри с вулгарно, обидно или открито агресивно съдържание.
  • Няма да се допускат кадри, за които се установи, че не са авторски, а са взаимствани от мрежата.

 Технически изисквания

Тъй като селектираните за изложбата снимки ще бъдат принтирани, изпратете снимките в голям формат (но не повече от 4 МВ). За нуждите на сайта те ще бъдат преформатирани.

Към всяка снимка трябва да е добавена информация за името и фамилията на фотографа, държава, мястото и време на заснемане и актуален имейл адрес за обратна връзка. Повече подробности за техническите изисквания може да намерите ТУК.

Време е да съберем още снимки, за да превърнем  изложбата в БКИ”Дом Витгенщайн” в истински празник на българската креативност и талант.

Дайте простор на въображението си и уловете музиката. В Австрия тя е навсякъде!

Фото Меланж 3х3 е проект на блога на българите в Австрия Меланж Булгарен, който се осъществява с подкрепата на БКИ“Дом Витгенщайн“. Чрез него се опитваме да видим как ние, българите, разбираме алпийската република, как се чувстваме тук, какво привлича вниманието ни и защо. Фото Меланж 3х3 не е конкурс или състезание. Искаме да покажем, че българите са креативни и имат око за красивото. В началото на декември в залите на БКИ“Дом Витгенщайн“ ще бъдат подредени творбите на наши сънародници, участвали в проекта.

________________

Още по темата:

Проектът Фото Меланж 3х3 започва с темата „Едно виенско кафе, моля!”

Фото Меланж 3х3: 10 въпроса към Георги Зюмбюлев

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации