6.8 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПроектът Фото Меланж 3х3 започва с темата „Едно виенско кафе, моля!”

Проектът Фото Меланж 3х3 започва с темата „Едно виенско кафе, моля!”

-- Реклама --

Можете ли да си представите Виена без нейните аристократичните кафенета? Без ароматния Wiener Melange и без всички онези фини детайли, съпътстващи културата на кафето не само в австрийската столица, но и в цяла Австрия? Едва ли. Във Виена кафенетата играят ролята на втори офис, на дом, на място за срещи след прекарана в операта или театъра вечер. Те са толкова важна институция, че на 10-и ноември 2011 г. бяха официално включени в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. А виенското кафе? Сигурно мнозина са се обърквали в безкрайното разнообразие от Kleine Braune, Verlangerte, Einspanner, Schwarzer…

Но дали ще пием кафето, защото ни превръща от сънлива развалина в енергийна експлозия от интелект и неустоим чар или защото е неизменна част от следобедната пауза, по-важното е, че то има една неоспорима обществена роля – да свързва хората.

И така, първата тема в изданието на “Photo Melange 3×3” е

„ЕДНО ВИЕНСКО КАФЕ, МОЛЯ“

Задачата е да ни покажете всичко, което е част от достолепния ритуал на пиене на кафе в Австрия – чашките, лъжичките, разбитата на сняг сметана, кафенетата, посетителите, настроенията им.

Ако е вярно, че една снимка струва повече от 1000 думи, то очакваме фотографии, които да разказват от първо лице всякакви любопитни, смешни, красиви или трогателни истории за съжителството на кафето и човека по тези земи. Тези истории може да се случили във Виена, Линц, Грац или Залцбург, край някое езеро или в планината, през лятото или през зимата – това решавате вие. Важно е мястото да е в Австрия.

След като уловите (а може би вече сте запечатили) своя кадър, изпратете ни го на адрес:

fotomelange@bulgaren.org


Фото Меланж 3х3: Вашата снимка ни е нужна!


Припомняме условията:

Кой може да участва?

Във „Фото Меланж 3х3“ може да се включи всеки, който обича да снима, независимо дали е професионален фотограф или любител.

При какви условия?

Всеки участник може да изпрати не повече от 2 авторски снимки по дадена тема.
Снимките не трябва да са публикувани в пресата или да са участвали в конкурс.
Няма да се допускат кадри с вулгарно, обидно или открито агресивно съдържание.
Няма да се допускат кадри, за които се установи, че не са авторски, а са взаимствани от мрежата.

Снимките ще бъдат използвани само и единствено за целите на проекта.

Технически изисквания

За онлайн публикуване

За публикуване на снимките в Меланж Булгарен е нужно да ни ги изпратите в .jpg формат с широчина не по-малко от 600 pix. За да няма проблем с получаването им по имейл, нека файловете не са по-големи от 4 МВ. За публикуването им в блога Меланж Булгарен, ако се налага, те ще бъдат намалени като размер.

За изпечатване

Тъй като крайната цел на проекта е да организираме изложба в БКИ”Дом Витгенщайн”, част от снимките, селектирани за участие, ще бъдат отпечатани. Затова е добре да ги имате и в по-голям формат с минимум 3000 pix. по широчина.

Ако предпочитате прецизността на професионалните термини, снимките за печат трябва да са с размер минимум 3000px по дългата страна, 300ppi  резолюция, sRGB.

Към всяка снимка е необходимо  да добавите информация за името и фамилията на фотографа, мястото и месец/година на заснемане (например: Виена, Грабен/септември 2018).

Заглавието на файловете със снимки трябва да бъде с вашето име и фамилия (например, NikolayKolev.jpg).

По желание може да сложите и заглавие на снимката.

При необходимост от обратна връзка, ще се свържем с вас на имейла, от който сте ни изпратили снимките.

Какво ще се случва

Снимките по темата „Едно виенско кафе, моля!” ще се събират в рамките на три седмици – от 18 февруари (понеделник) до 9-ти март (събота). Всяка неделя (24.02, 03.03, 10.03) ще публикуваме галерия с получените фотоси и читателите на блога ще могат да изразяват своите предпочитания чрез харесване на снимките. 30-те най-харесвани снимки (общо от трите тура) ще участват и в изложбата в края на годината.

Останалите снимки за изложбата в БКИ”Дом Витгенщайн” ще бъдат селектирани от професионални фотографи след приключване и на третия тур от проекта през есента.

И така, приготвихте ли камерите? Започваме сега!

Фото Меланж 3х3 е проект на блога на българите в Австрия Меланж Булгарен и се осъществява със съдействието на БКИ“Дом Витгенщайн“.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации