18.8 C
Виена
понеделник, 8 август, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияВиенаБългарските следи в двореца „Кобург” и историята на Щатпарк проследи за нашите...

  Българските следи в двореца „Кобург” и историята на Щатпарк проследи за нашите гости екскурзоводката Диана Пиперова

  -- Реклама --

  Щатпарк, Диана Пиперова

  Какво му трябва на човек, за да прекара добре неделята? Ние залагаме на хубавото време и добрата компания. И тъй като двете условия бяха изпълнени на 19-и май, за екипа на Меланж Булгарен и екскурзоводката Диана Пиперова денят беше емоционално зареден и много приятен. Затова благодарим на нашите любознателни гости, които дойдоха на двете ни разходки от инициативата „Непознатата Виена”.

  дворецът КОбург

  Започнахме с историята на двореца „Кобург” като Диана Пиперова увлекателно проследи всички важни моменти от живота на хората, свързани с величествената сграда, връзките на Кобургите с европейските дворове и разбира се, живота на Фердинанд, роден през 1861 г. в този палат. Същият този Фердинад, чиято майка-французойка болезнено е искала да го изкачи на престол, е избран през 1887 г. от Третото велико народно събрание за княз на България.

  Пале Кобург, Фердинад, Виена

  Влизайки в самата сграда, успяхме да се докоснем по-живо до историята ѝ, а и да оценим усилията на реставраторите, които превръщат западналия дворец в един от най-луксозните и изискани хотели във Виена, открит през ноември 2003 г. Пале Кобург е известен с винарската си изба и е носител на реномирана международна награда за най-добра винена листа в света.

  Втората цел на неделната ни разходка бе Щатпарк, който ни посрещна потънал в зеленина и цветя. От Диана Пиперова разбрахме, че статуите в него са само на художници и музиканти с едно-единствено изключение – паметникът на кмета на Виена Андреас  Целинка (1861-1868), по чието време е изграден паркът. Лехар, Шуберт, Брюкнер, Щолц са част от композиторите, с чийто живот се запознахме. Особено бе интересен разказът на очарователната ни екскурзоводка за нравите на виенчани в края на 18-и век – как са карали кънки на замръзналото езеро, как са си купували минерална вода и козе мляко, как са танцували валс или разхождали децата си.

  Щатпарк, Виена

  Крайната спирка на разходката бе известният паметник на композитора Йохан Щраус. Открит е на 26 юни 1921 г. , но през 1935 г. позлатяването му е махнато. Статуята отново става златно през 1991 г. и макар че всъщност тя е възстановена в оригиналния си вид, виенчани са били доста възмутени и оценили новия външен вид на големия композитор като проявата на кич. Статуята представя Краля на валса в типична за него поза, но съвсем нетипично липсват буйните му бакенбарди.

  Благодарим на всички наши приятели, които бяха с нас на разходката „Дворецът Кобург и Щатпарк“. Съвсем скоро ще обявим маршрута и на юнската ни разходка. Следете ни!

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации