12.5 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Хиляди демонстрират пред канцлерството с искане за оставка на правителството

Австрия: Хиляди демонстрират пред канцлерството с искане за оставка на правителството

-- Реклама --
снимка Зорница Маркова

Докато Австрия тръпне в очакване на изявлението на канцлера Себастиан Курц във връзка с корупционния скандал „Ибиса”, хиляди демонстранти се събират на площада пред канцлерството с искане за оставка на правителството и нови избори. По данни на полицията повече от 5 000 човека са в ранния следобед на „Балхаусплац“.

Оставки в правителството

Разпространеното още снощи видео, заснето в частна вила на остров Ибица, показва бившият вече вицеканцлер Хайнц Кристиян Щрахе да разговаря с представяща за племеница на руски олигарх жена. В хода на разговора той обещава получаването на обществени поръчки, разказва за възможностите за финансиране на партията му без да се декларира произхода на парите и разкрива още много подробности  за влияние върху общественото мнение чрез медиите и използването на властта.


Хайнц Кристиан Щрахе се оттегли от поста на вицеканцлер. Негов заместник като шеф на Партията на свободата ще бъде Норберт Хофер


„С Партията на свободата е свършено” е едно от водещите заглавия на вестник „Кроне Щайтунй”, който се споменава във видеото.

Още по обяд оставка от всички постове подаде вицеканцлерът Хайнц Кристиан Щрахе. Той започна изказването си с обвинения към всички мрежи и тайни служби, които в последните години постоянно се опитват да го дискредитират. Бившият вече председател на Партията на свободата обяви, че ще направи всичко възможно, за да разбере кой стои зад това видео. Едва на второ място той се извини за поведението си, оценявайки го като безотговорно и глупаво. „Това беше грешка”, емоционално каза Щрахе. Той призна, че е бил под влияние на алкохола, държал се е като мачо в опита си да впечатли домакинята и казал неприемливи неща на тази иначе изцяло частна среща. На първо място той се извини на съпругата си, която наранил с това си поведение и след това на всички близки хора, които са засегнати от случая.

От изявлението на Щрахе стана ясно, че Партията на свободата предлага управлението на коалицията да продължи като неговият пост бъде поет от сегашния министър на транспорта Норберт Хофер.

В очакване на позицията на Себастиан Курц

Все още не е ясно какво ще реши канцлерът Себастиан Курц, който до този момент не е направил никакво изявление по така нареченият случай „Ибиса”. От неговото решение зависи дали ще продължи коалицията или ще подаде оставка и ще предизвика нови избори. По непотвърдена информация, цитирана от в.“Куриер“, част от преговорите за оставане на коалицията, включват искането Херберт Кикъл да напусне поста на външен министър, но от Партията на свободата не са съгласни да се разделят с ключовия пост.

Изявлението на канцлера бе обявено първоначално за 11.00 ч, преди обяд, след това бе преместено за 12.00, 14.30 и последно за след 20.00 ч. След него изявление се очаква да направи и президентът Александър Ван дер Белен.

Междувременно в швейцарските медии се появиха материали, насочващи вниманието към други части от шестчасовия разговор на Щрахе, Гуденус и неизвестната жена. В тях се твърди, че бившият вече лидер на Партията на свободата охотно е споделил пикантни подробности за други политически личности, включително е говoрил за секс оргии и наркотици, свързани с Курц.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации