5.1 C
Виена
неделя, 10 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияТържествено отбелязване на 74-та годишнина от освобождаването на концентрационния лагер "Маутхаузен"

Тържествено отбелязване на 74-та годишнина от освобождаването на концентрационния лагер „Маутхаузен“

-- Реклама --

По повод 74-та годишнина от освобождението Мемориалният комплекс „Маутхаузен“ организира безплатни турове в района на бившия концентрационен лагер на 11 различни езици, включително и на български


Маутхаузен, концентрационен лагер в Австрия

Близо до Линц сред красивия алпийски пейзаж е разположен един от най-жестоките и строго охранявани концентрационни лагери в Европа. За периода 1938 и 1945 г. близо 200 000 затворници от над 40 националности са натъпкани в дървените бараки на лагера. За седем години най-малко половината от тях загиват в следствие на нечовешките условия, непосилния труд в каменоломните и гладa в лагера. Стотици от тях стават жертви и на медицинските експерименти на д-р Смърт – офицера от SS Ариберт Хайм. Това е ужасяващата статистика останала след освобождаването на нацисткия концентрационен лагер в Маутхаузен от съюзническите войски на пети май 1945 г.

Тук са били предимно съветски военнопленници, политически противници на Райха, евреи, роми, хомосексуални. Лагерът е единствен в Европа категоризиран в най-ниската класа  III – с най-лошите условия и минимални шансове за оцеляване на затворниците. Той е сред най-дълго просъществувалите концентрационни лагери и няколко години след края на войната е превърнат в мемориален комплекс в памет на жертвите на националсоциализма.

Българският паметник в Мемориалния комплекс Маутхаузен

В Маутхаузен паметници или паметни плочи имат всички държави, чиито граждани са намерили смъртта си в бившия нацистки концентрационен лагер. В архива на комплекса се съхраняват данни за 20 сънародници. Българският паметник, монтиран през 1975 г, е дело на проф. Любомир Далчев (скулптор) и арх. Владимир Рангелов. През април 2015 г. българското правителство отпусна сумата от 55 000 лева за укрепването и реставрацията му. Благодарение на активните действия на МВнР, Министерство на културата и българското посолство във Виена ремонтът бе завършен в навечерието на тържествата по случай 70-та годишнина от освобождаването на лагера.

По традиция всяка година във втората неделя на месец май в Маутхаузен се провежда траурна церемония в памет на жертвите, загинали в концентрационния лагер по време на националсоциалистическия режим през Втората световна война. Тази година тя ще се състои на 5 май от 11 ч. на централния площад в комплекса.

 

Обиколка на бившия концентрационен лагер с екскурзовод на български

По повод 74-та годишнина от освобождаването на Маутхаузен на 5 май е предвидена и безплатна обиколка на комплекса с екскурзовод. Повече за историята на мрачния концлагер и съдбата на затворниците на български език ще разкаже Алис Майрхофер. Тя работи в музейния комплекс от 2008 г., а от 2011 г. след завършеното обучение за ГИД в Педагогичния отдел на Мемориалния комплекс, води допълнително беседи предимно с австрийски и немски ученици. Ще я познаете по табелата с надпис „Български език“. Обиколката е с продължителност около 1 час и в този ден е безплатна.

КОГА: 5 май 2019 от 14.00 до 15.00 ч.

КЪДЕ: Мемориален комплекс Маутхаузер

Срещата с българския екскурзовод е пред Информационния център на площада в комплекса.

Описание на възможностите за стигне до Мемориалния комплекс Маутхаузен с обществен транспорт или кола може да намерите ТУК

За повече информация: www.mauthausen-memorial.org

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации