10 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия на път да загуби делото срещу Германия за въвеждане на винетки...

Австрия на път да загуби делото срещу Германия за въвеждане на винетки за леки автомобили

-- Реклама --

Ако делото пред съда в Люксембург бъде окончателно загубено, министърът на транспорта Норберт Хофер ще провери доколко германският модел е приложим и в Австрия

Главният адвокат на Съда на Европейския съюз обяви, че обжалването от страна на Австрия на германската тол-система за леки коли не е убедително и препоръча искът да бъде отхвърлен. Съдиите в Люксембург трябва да се произнесат в рамките на няколко седмици, но в 80% от случаите тяхната присъда се основава изцяло на експертното заключение на главния адвокат, макар то да има само консултативна роля.

На практика това щe означава, че Германия може безпроблемно да въведе от октомври 2020 г. винетки и за автомобили под 3.5 тона за пътуване по магистралите на страната.

Какво промени Германия

През 2015 г. в Германия бе одобрен закон, с който от 2021 г. трябва да започне събиране на такса за ползване на федералните пътища и в частност на магистралите. Собствениците на автомобили под 3.5 тона, регистрирани в Германия, автоматично ще трябва да плащат тол-такса, достигаща годишно не повече от 130 евро. Но германците също така ще получат през същата година и намаление на размера на данъка върху колата с размера на таксата.

Австрия съзря в тази стъпка дискриминация спрямо всички чужденци, ползващи германските магистрали, тъй като в нарушение на правила на ЕС, само те плащат за ползване на инфраструктура в друга държава, тъй като не са със статут на данъкоплатци и не могат да ползват облекчение. Европейската комисия бе започнала наказателна процедура срещу Германия, но я прекрати, след като властите в Берлин промениха закона. Австрия, подкрепена по-късно и от Холандия, реши да се бори срещу новите правила директно в Съда на ЕС. Това е един от рядко срещаните случаи държава в ЕС да съди друга за решения, засягащи нейната територия. Германия бе подкрепена в спора от Дания.Още в самото начало на процеса правни експерти определяха шансовете за успех на алпийската република като минимални.

Аргументи на главния адвокат

Според главния адвокат Нилс Валс Австрия погрешно тълкува понятието „дискриминация“. Ето какво казва той:

Първо, германци и австрийци не са равнопоставени, тъй като гражданите на другите страни от ЕС не плащат в Германия данък върху автомобилите си. Виена не може да отправя иск, като използва само аргумента за плащането на такса, но не и за данъка върху колите.

Второ, Австрия не е успяла да докаже някаква разлика в отношението към германци и чужденци, включително в начина на прилагане на новия закон – това ще се прави с проверки на случаен принцип, спиране от движение и заплаха от глоби за всички без разлика от гражданството. Главният адвокат не е открил и никакво доказателство, че бъдещата тол-такса директно ще попречи на свободното движение на стоки и услуги в единния пазар. Няма убедителни аргументи и за това, че се поставят в неизгодно положение превозвачи от други страни от ЕС.

Главният адвокат припомня в позицията си, че германският закон определя собственикът на леката кола да плати новата едногодишна винетна такса, независимо дали действително ще ползва магистрали. Няма и фаворизиране на чужденци, тъй като те също задължително ще трябва да си платят. Но чуждите граждани имат предимство – могат да си купят винетка само, когато имат нужда и с различна продължителност според това колко дълго планират да им е нужна такава.

Реакция на Австрия

След като стана известно становището на Нилс Валс, австрийският министър на транспорта Норберт Хофер (Партия на свободата) обяви пред австрийските медии, че ще провери доколко германският тол-модел е приложим и в Австрия. Хофер припомни, че все пак крайното решение по случая е на съдиите от Европейския съд и е редно да се изчака неговото излизане. Според него „ако съдът разреши на Германия да натоварва повече финансово чуждите граждани като същевременно облекчава своите шофьори чрез данъчни намаления, то подобна система би трябвало да се приложи и в Австрия”. Нещо повече, транспортният министър смята, че този модел би бил удачен и в други сфери и дава пример със студентските такси в университетите.

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Полезни адреси на български експерти, фирми, лекари, организации, иснтитуции, училища в Австрия

Колко ще се плаща за германските магистрали?

S приетия преди 4 години закон в Германия се въвежда задължителна годишна „инфраструктурна такса“ за леки коли с регистрация в страната. Тя се плаща от собственика на автомобила за цялата година, докато за чуждите коли тя може да се плати и от водача, и то при първото излизане на магистрала или федерален път.

Чужденците могат да избират между 10-дневна, двумесечна и едногодишна винетка.

В зависимост от обема на двигателя, какъв тип и каква категория е той според изхвърляните емисии най-евтината винетка е в рамките между 2.5 и 25 евро. Двумесечната е между 7 и 55 евро, а годишната не може да е повече от 130 евро.

Сумата, която е платил германец, се възстановява като облекчение в размера на годишния данък върху автомобила. За собствениците на коли с Euro 6 бонусът дори надхвърля предела от 130 евро. Главният адвокат на Съда на ЕС напомня също, че няма случай, в който това да води до нулев данък за германците.

________________

Още по темата:

На път: Документи, застраховки и други важни неща

Какво трябва да знаем за Rettungsgasse (спасителна лента) в Австрия?

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации