6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВтори супермаркет във Виена осигурява работа на дълготрайно безработни лица

Втори супермаркет във Виена осигурява работа на дълготрайно безработни лица

-- Реклама --

С новооткрития магазин на Davidgasse местата в Австрия, предлагащи транзитна работа на дълготрайно безработни, стават общо девет

Spar, транзитни работни места

Caritas Виена (организация за социално и хуманитарно подпомагане) заедно със Службата по заетостта AMS и веригата хранителни магазини Spar откриха във Виена втори търговски обект, който фукционира като социално-икономическо предприятие.

Двата магазина осигуряват общо 40 работни места за мъже и жени, които са дълготрайно безработни. Това са така наречените „транзитни работни места”, които предлагат работа за срок от шест месеца до една година. Целта е хора, които по различни причини са останали дълго време без постоянна заетост, да бъдат подпомогнати да придобият нова квалификация и да увеличат шансовете си за намиране на редовно работно място.

Работниците в супермаркетите на Quellenstraße 185 и Davidgasse 79-81 имат възможност в рамките на шест месеца да работят в различните отдели – от касата до щанда с плодове и зеленчуци и хлебни изделия. През този период те се подпомагат от квалифицирани кадри, които ги обучват на разнообразни умения, необходими в бранша. В края на проекта работниците трябва да са усвоили нужната квалификация и да могат по-лесно да намерят постоянно работно място в областта на търговията.


Работа в Австрия – сайтове, институции, съвети

Работа в Австрия – принципи на австрийското трудово право

Най-добрите сайтове за търсене на работа в Австрия събрани на едно място


Изследвания показват, че подобни проекти с транзитни работни места имат изключително позитивно отражение върху хора, останали продължително извън трудовото ежедневие. Връщането към работния ритъм подобрява самочувствието и мотивацията на работниците и голяма част от тях наистина успяват да намерят работа след успешното приключване на проекта. „Нашият опит показва, че повечето хора искат да ходят на работа и да могат сами да се грижат за себе си и семействата си. Работата е много повече от печелене на пари, тя е и социално признание”, подчертава пред австрийските медии Клаус Швертнер, генерален секретар на Картиас Виена.

Пропускате полезни и интересни материали, абонирайте се за безплатния месечен бюлетин на Меланж Булгарен

Полезни адреси на български експерти и фирми, организации, институции, училища

Въпреки че през последните месеци безработицата в Австрия намалява, институциите продължават да търсят начини и форми за връщане към трудовия пазар на тези, които повече от година са без работа. От началото на съвместния проект между Caritas, AMS и Spar 248 човека (60% жени и 40% мъже) са преминали през социалните магазини на търговската верига. С новооткрития обект на Davidgasse местата в Австрия, предлагащи транзитна работа на дълготрайно безработни, стават общо девет.

___________

Още по темата:

Храна на боклука

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации