12.5 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЕК започна наказателна процедура срещу Австрия заради индексирането на семейните надбавки

ЕК започна наказателна процедура срещу Австрия заради индексирането на семейните надбавки

-- Реклама --

Очаквано Брюксел обяви наказателна процедура срещу Австрия

Според Европейската комисия (ЕК) приетия от австрийския парламент закон за индексиране на семейните помощи спрямо стандарта на страната, в която живее детето, противоречи на европейските разпоредби. Това обяви вчера комисарят по социалните въпроси Мариане Тисен, пояснявайки, че приетото и вече прилагана на практика от 1-и януари индексиране, е дълбоко несправедливо и че в ЕС няма втора класа деца. Въвеждането на новите правила от страна на Австрия не водят до ограничаване на социалния туризъм, а напротив, удрят по социалната система на Австрия, в която голяма част от заетите лица идват от съседните държави (Словакия, Унгария, Румъния, България), се казва още в нейното обръщение. Правилата на ЕС за съгласуване на системите за социална сигурност не позволяват на държава да намалява паричните обезщетения, които се предоставят на осигурените по нейното законодателство, единствено заради това, че те или членове на техните семейства пребивават в друга държава от ЕС. Тези правила забраняват също дискриминацията на основание гражданство. Всяко намаление на семейните обезщетения единствено заради това, че децата пребивават в чужбина, нарушава правилата на ЕС за социалната сигурност, както и принципа за еднакво отношение към работниците от друга държава от Общността, що се отнася до социалните и данъчните предимства.


Евродепутатите не подкрепят индексиране на семейните помощи


Австрия разполага с два месеца, за да вземе отношение към опасенията на Еврокомисията. Ако не направи това, Брюксел може да реши да продължи наказателната процедура, се посочва в съобщението.

Решението на Брюксел бе очаквано, но ресорната министърка Юлиане Богнер Щраус заяви, че Австрия ще защити позицията си, тъй като според правителството взетото решение не противоречи на европейското законодателство.

Още през ноември 2018 г. Чехия, Словакия, Унгария, Полша, Литва, Словения и България внесоха колективна жалба срещу Австрия пред ЕК. Унгария, чийто граждани са сред най-засегнатите от промяната, се опита да преговаря директно с правителството, но въпреки топлите отношения между Себастиан Курц и Виктор Орбан, до разговори по темата не се стигна. Румъния, която е настоящият председател на Съвета на ЕК, обяви, че обмисля подаването на жалба пред Европейския съд.

Към момента в ЕК има открити 70 наказателни процедури срещу Австрия.

Австрия прие закона за индексиране на семейните помощи спрямо стандарта на държавата, в която живее детето

След горещ дебат и въпреки предупрежденията на ЕК за нарушаване на правилата на ЕС, вчера австрийският парламент прие закон, според който равнището на семейните помощи ще се индексира в зависимост от жизнения стандарт на страната, в която живеят децата, за които те се изплащат.

семейни помощи в Австрия

Спорната мярка засяга около 150 000 деца, които живеят в чужбина, но поне един от родителите им работи и живее в Австрия. В момента семейни помощи, изплащани в страната, могат да достигат до 223 евро на месец за всяко дете. Правителството смята тази сума за несъразмерна с цените и заплатите в някои съседни страни. Промяната бе приета с гласовете на Народната партия и Партията на свободата и се очаква да влезе в сила в началото на 2019 г.

Прочети повече 

С индексирането на надбавките австрийското правителство се надява да спести над 100 милиона евро, които ще вложи в социални дейности за австрийските деца, посочи министърът на семейството Юлиане Богнер-Щраус от Народната партия на канцлера Себастиан Курц . „Детските надбавки не са част от заплатата или осигуровките, а социална помощ за възстановяване на разходите по отглеждането на деца“, подчерта министърът, и допълни: „Тези разходи в отделните страни от ЕС са различни. Цените в европейските държави са различни. Това е причината да индексираме детските надбавки, които получават граждани на ЕС за деца, които не живеят в Австрия“.

Според данни, публикувани на страницата на австрийския парламент, към септември 2017 г. 266 български деца получават в България пълен размер семейни помощи от Австрия, а 1033 получават изравнителна добавка.


Индексирането на детските надбавки противоречи на европейското законодателство, обяви ЕК

Обезщетения и помощи при майчинство и бащинство и детски надбавки в Австрия

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации