25.3 C
Виена
четвъртък, 11 август, 2022
spot_img
Още
  НачалоактуалноТурнето на хора на слепите „Акад.Петко Стайнов” в Австрия зае трето място...

  Турнето на хора на слепите „Акад.Петко Стайнов” в Австрия зае трето място в класацията „Културно събитие на 2018 година”

  -- Реклама --
  Хорът на слепите „Акад.Петко Стайнов“ по време на концерт в Миноритенкирхе, Виена снимка Меланж Булгарен

  Tурнето в Австрия на хора на слепите „Акад.Петко Стайнов“ зае почетното трето място в класацията „Културно събитие на 2018 година“ на сайта „Площад Славейков“. На първо и второ място се наредиха концертът в София на Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам със солист българския цигулар Веско Панталеев-Ешкенази и концертното турне на оперната прима Александрина Пендачанска „Това съм аз“.

  Макар и читателите да имаха възможност да гласуват за Хора едва десет дни, той бързо спечели симпатиите и събра подкрепа, изпреварвайки други значими литературни, музикални, театрални и художествени събития.

  хор на слепите на трето място в класацията "Културно събитие 2018"

  Номинацията на турнето бе издигната от блога на българите в Австрия Меланж Булгарен с цел незрящите певци да получат морално удовлетворение за труда и усилията си и талантът и постиженията им да станат достояние на повече хора. Тези от вас, които посетиха концертите в Австрия, знаят каква сила на духа и благородство излъчват тези изпълнители. Събитието остана в съзнанието на публиката не само като красива културно-музикална проява, но и като облагородяващ и мотивиращ акт, разкриващ достойното място на хората с увреждания в обществото ни.

  Пълните мотиви, с които нашият екип подкрепи номинацията си, може да намерите ТУК

  По повод отличното класиране на събитието разговаряхме с д-р Александър Александров, който е един от организаторите на събитието. Пред Меланж Булгарен той сподели:

  Турнето „ Пътеществие на светлината“  бе безспорен пример за съчетаване на културата със социалния елемент и подобни проекти са важни за българското обществото преди неговия програмиран окончателен разпад. Такива събития освен образователния си характер имат и извисяваща и пречистваща  функция за обществото ни и спомагат за съхраняване на неговата цялост. Хорът на слепите „Акад. Петко Стайнов”  има шанс да оцелее само, ако ние всички заявим, че е от огромно значение за нас, за нашата култура и културна идентичност да го има. Защитата на подобни институции ще ни запази и като общество, защото ще можем да излъчваме и формулираме послания самостоятелно.

  Цялото интервю с д-р Александров може да прочетете ТУК

  Пълното класиране за „Събитие на годината” може да намерите ТУК

  Екипът на Меланж Булгарен благодари на организаторите на турнето „Пътешествие на светлината“ – културно сдружение „Лилавия лебед“ за съдействието при подготвяне на номинацията. Благодарим и на всички наши читатели, които със своя глас направиха възможно постигането на този чудесен резултат.

  _______________

  Още по темата:

  Д-р Александър Александров: Днес обществото търси нови хоризонти на изкуството, свързани с неговата социална значимост

  Турнето в Австрия „Пътешествие на светлината“ на хора на слепите „Акад.Петко Стайнов“ с номинация за културно събитие на годината

  Виена: Певците от българския хор на слепите „Акад.Петко Стайнов” изпълниха с красота и дух Миноритенкирхен

  Петър Матев, диригент на хора на слепите „Акад. Петко Стайнов“: Вдъхновяват ме любовта и добротата

  Хорът на слепите „Акад.Петко Стайнов“ с първо турне в Австрия

   

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации