7.9 C
Виена
четвъртък, 18 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноТурнето в Австрия "Пътешествие на светлината" на хора на слепите "Акад.Петко Стайнов"...

Турнето в Австрия „Пътешествие на светлината“ на хора на слепите „Акад.Петко Стайнов“ с номинация за културно събитие на годината

-- Реклама --

Медийният портал „Площад Славейков“ одобри номинацията на турнето „Пътешествие на светлината“ на професионалния хор на слепите в Австрия за културно събитие на годината. Всеки желаещ да подкрепи незрящите изпълнители може да гласува за тях ТУК

Професионален хор на слепите „Петко Стайнов“

Номинацията бе издигната от блога на българите в Австрия Меланж Булгарен с подкрепата на организаторите на събитието от сдружение Lila Schwan. Целта ни е преди всичко да направим достиженията на тези невероятни хора видими за по-широка публика и те да получа подобаваща оценка за труда си. Гледаме на тази номинация като на възможност да се постигне социална промяна чрез култура, да предизвикаме по-широк дебат за мястото на хората с увреждания в обществото ни и да покажем не само техния талант, но и сила на духа.

Нека ги подкрепим, гласувайки активно ТУК

Ето и пълните мотиви за номинацията:

От 1-и до 7-ми ноември 2018 г. професионалният смесен хор на слепите „Акад.Петко Стайнов” бе на турне в Австрия. То бе организирано изцяло на доброволни начала от австрийското сдружение за култура и изкуство „Лилавия лебед” и осъществено с широка обществена и институционална подкрепа. Програмата на турнето включваше откриване на изложба, посветена на композитора Акад. Петко Стайнов, който също е бил незрящ, както и прожекция на документален филм за живота и делото му, два големи концерта във Виена и два в Долна Австрия, уъркшоп „Как да пееш без да виждаш диригента“ с австрийския хор „Айхграбен Вокал“, участие в неделната литургия в българския православен храм „Св.Иван Рилски” във Виена, водена от Западноевропейския митрополит Антоний и други.

В състава участваха 27 хористи, половината от които напълно незрящи или със силно увредено зрение. Диригент на хора е Петър Матев.

Убедени сме, че турнето на този забележителен хор в Австрия е значимо културно събитие, което заслужава да бъде номинирано и да участва в класацията на сайта „Площад Славейков”.

  • Повечето от хористите в състава са професионални певци с музикално образование, някои са завършили консерватория. Концертите в Миноритенкирхе и Тържествената зала на кметството в трети район на Виена предизивикаха искреното възхищение на публиката, която дълго аплодира изпълненията на състава. Като незрящи, част от изпълнителите не могат да следят диригента и да четат ноти по време на самия концерт, така че разчитат на паметта си и отличната концентрация. С изключителния си професионализъм и високо художествено ниво на изпълнение хорът спечели уважението на австрийците не само по време на концертите, но и по време на срещите и семинарите, които бяха организирани.
  • Турнето „Пътешествие на светлината” е забележително културно събитие не само заради талантливите хористи и богата програма, но и заради организацията, която бе извършена изцяло на доброволни начала от културно сдружение „Лилавия лебед” с подкрепата на български предприемачи във Виена и съдействието на българските институции в Австрия, както и на партньорите от българска страна. Сътрудничеството между всички тях показа, че когато има воля и желание, могат да се случват прекрасни събития и че българите в чужбина милеят за родната култура. Проектът премина под патронажа на извънредния и пълномощен посланик на Република България в Република Австрия д-р Иван Сираков, който присъства на всички изяви във Виена.
  • Номинирайки това събитие, искаме да привлечем общественото внимание и да покажем, че незрящите хора трябва да бъдат по-видими, да получават повече подкрепа в своята работа и да бъдат неделима част от обществото ни. Те носят своя талант, имат желание за изява и могат да постигнат много, стига да им бъде дадена подходящата възможност. Тези хора заслужават да получат признание за своя професионализъм, за търпението и упоритостта да не се отказват и да продължават да творят въпреки трудностите. Да не забравяме, че хористите са се подготвяли за богатата програма на това голямо, първо по рода си за хора турне, почти цяла година.
  • Успешното реализиране на турнето „Пътешествие на светлината” показа на австрийската общност един нов образ на България, различен от наложенитестереотипи. Събитието предизвика множество въпроси, свързани с приемането и интегрирането на хората с увреждания като равноправни членове на обществото и идеята за „социална държава“. Организаторите смятат, че успешната модерна държавна културна политика е и социална политика. Прилагането на този принцип в практиката формира стабилен фундамент за щастливото съществуване и разбирателство на всички социални групи.

Искам да споделя, че идеята ни да номинираме турнето „Пътешествие на светлината” за културно събитие на годината дойде след като чухме реакциите на публиката след концертите на хора. Зрителите бяха не просто очаровани и впечатлени от музикалните таланти на световно ниво, но и заредени с позитивна енергия. Досегът с незрящите изпълнителни, с техния дух и сила зареди публиката с особен стимул и вдъхновение и атмосферата след концертите бе по-различна от обичайната.

Искрено се надяваме, че тази номинация ще бъде одобрена и предложена за гласуване. Това е възможност постиженията на този уникален по рода си хор да стигнат до по-широка аудитория.

И още веднъж линк към страницата за гласуване: ТУК

_______________

Още по темата:

Виена: Певците от българския хор на слепите „Акад.Петко Стайнов” изпълниха с красота и дух Миноритенкирхен

Петър Матев, диригент на хора на слепите „Акад. Петко Стайнов“: Вдъхновяват ме любовта и добротата

Хорът на слепите „Акад.Петко Стайнов“ с първо турне в Австрия

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации