0.3 C
Виена
събота, 9 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияПесента "Тиха нощ, свята нощ" става на 200 години

Песента „Тиха нощ, свята нощ“ става на 200 години

-- Реклама --

Създадена по време на война, глад и мизерия песента „Тиха нощ, свята нощ“ се превръща в един от символите на мирна и спокойна Коледа

Преведена на 300 езика и диалекта, прекосила културни, религиозни и териториални граници магията на коледната песен „Тиха нощ, свята нощ“ продължава да свързва хората по цял свят. Нежната мелодия и текстът припомнят, че Рождество е свят празник, посветен на любовта, добротата и милосърдието.

Историята тръгва преди 200 години от църквата „Св.Николай“ в малкото австрийско селце Оберндорф близо до Залцбург. Точно там през 1818 г. свещеникът Йозеф Мор (автор на текста) и учителят Франц Ксавер Грубер (композирал музиката) за първи път изпълняват песента „Тиха нощ, свята нощ“. По повод нейната 200-годишнина на 24 декември в същата църква ще има специално тържество, на което организаторите очакват повече от 6000 гости. На няколко места около Залцбург, в Горна Австрия и Тирол ще има чествания и концерти, посветени на събитието.

Според една от легендите на 23 декември 1818 година помощник викарият на църквата „Свети Николай“ в Оберндорф Йозеф Мор с ужас открил, че мишките са повредили меха на органа. Той изпаднал в паника и се зачудил какво да направи, за да има все пак музика на месата за Рождество. Хрумнала му спасителната мисъл да създаде тържествена песен. На лист хартия, почти на крак, нахвърлил няколко стиха и отишъл в съседното градче, където живеел учителят и органист Грубер. След доста уговорки музикантът се съгласил да помогне на приятеля си и написал мелодия към неговите думи за песен, която трябвало да се изпълни от двама солисти и хор в съпровод на китара.

Оригиналната църква „Св.Николай“, в която през 1818 г. за първи път е прозвучала песента „Тиха нощ, свята нощ“ е била разрушена и на нейно място в периода 1924-1936 г. е построена Stille Nacht Kapelle

Истината обаче е малко по-различна. Немският текст е написан от Йозеф Мор още през 1816 г., когато бил млад свещеник в църквата в градчето Марияпфар Австрия. След година се върнал в Оберндорф, където е живял преди, и взел съчинените от него стихове със себе си. На 24 декември 1818 г. Йозеф посетил учителя музикант Франц Грубер, негов съсед и приятел, и незнайно защо го помолил да напише музика по неговата поема, която да не се изпълнява на орган. Според някои причината е, че органът наистина бил развален, според други – пасторът искал нов химн за Рождество. Мелодията била композирана и песента действително прозвучала в църквата още същата вечер.

По-късно Карл Маухер, майстор на органи, няколко пъти посещавал църквата, за да ремонтира музикалния инструмент, и случайно намерил копие на композицията, което отнесъл у дома си. Той станал причина коледната песен бързо да се разпространи в Австрия. После тя започнала да се изпълнява и в съседна Германия.

Органистът Грубер имал късмет и макар със закъснение от 36 години познал славата и изкарал старините си в заслужена почит и уважение. Днес къщата му в градчето Халайн е превърната в музей.

Не такава е съдбата на викария Йозеф Мор – той умрял в пълна нищета пет години преди пруският император да се заинтересува от песента.

Днес в Оберндорф върху църквата „Свети Николай“ има надпис в памет на двамата създатели на „Тиха нощ, свята нощ“, но текстът и мелодията отдавна са преминали границите на градчето.

„Тиха нощ, свята нощ“ е била изпълнена пред кралския двор в Лондон през 1827 г., после в Москва през 1831 г. и в Ню Йорк през 1839 г. Песента е била изпята едновременно на немски и на английски език по време на Коледното примирие през 1914 година по време на Първата световна война, защото текстът и мелодията са били познати на войниците и от двете страни на фронтовата линия. В по-ново време няма знаменит музикант, който поне веднъж да не я е изпълнил, а всяка Коледа божественото послание пресича границите и докосва човешките сърца навсякъде по света.

 

По материали на National Geographic Bulgaria

__________________

Още по темата:

Една от най-популярните коледни песни „Тиха нощ, свята нощ“ е създадена в Австрия

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации