4.1 C
Виена
неделя, 10 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияПървата година на мълчаливия канцлер

Първата година на мълчаливия канцлер

-- Реклама --

54% от населението одобрява направеното от коалиционното правителство на канцлера Себастиан Курц през първата година на управление

Себастиан Курс и Хайнц-Кристиан Щрахе (c) APA/AFP/ALEX HALADA

“Schwegekanzler 2.0” или „мълчаливият канцлер” е дума на годината в Австрия, избрана от езиковеди. Тя описва поведението на най-младия австрийски лидер – Себастиан Курц през първата година от управлението на коалиционното правителство на Народната партия (ÖVP) и Партията на свободата (FPÖ). Според анализаторите Курц умее да избягва всякакви коментари, свързани с неудобни за него теми. Тази дума за втори път излиза на челно място в класацията, след като с нея през 2005 г. бе описано и поведението на тогавашния канцлер Волфганг Шусел, който също мълчеше при крайнодесни изказвания на членове на Партията на свободата.

Коалиционното правителство, положило клетва на 18 декември 2017 г., продължава да се радва на одобрението на голяма част от населението и остава стабилно.

Правителство в сянката на канцлера

Индекс на доверие в австрийските политици. Източник АПА

Въпреки неудобни ситуации, в които се оказва заради непремерени изказвания на членове на FPÖ, Курц или запазва мълчание, или с виевати изказвания отказва да критикува директно коалиционния си партньор. Това му поведение се обяснява с желанието да се наложи нов стил в политиката. Тъй като в близкото минало противоречията между партиите в правителството не рядко бяха повод за разгорещени дебати в публичната сфера, сега Курц иска „правителството да говори с един глас”. Факт е, че за тази една година не се разрази нито един скандал между членовете на кабинета.

Младият канцлер, често сравняван с рок звезда, се радва на голяма популярност, но това не може да се каже за останалите членове на правителството, които се оказват в неговата сянка. Всеки втори австриец знае, че финансов министър е Хартвиг Льогер, министърката по въпросите на семейството Юлиане Богнер-Щраус е позната на всеки трети, а едва 51% знаят, че Хайнц Фасман е министър на образованието.

В същото време министрите от Партията на свободата се радват на голям медиен интерес. Министърът на вътрешните работи Херберт Кикъл често е герой в шумен скандал. Службите за разузнаване на европейски държави все още избягват да споделят информация с австрийските си колеги, след като по нареждане на вътрешния министър полицията влезе и обискира офиси на Службата за защита на конституцията и контраразузнаването. Опитът му да наложи цензура на някои критични медии срещна широк обществен отзувк, но все пак остана без последици. Колкото и да повтаря, че не е политически обвързана, външната министърка Карин Кнайсъл си остава сред номинираните от FPÖ членове на кабинета. Тя стана особено известна на световните медии това лято като покани руския президент Владимир Путин на сватбата си, танцува с него и накрая се поклони.


Владимир Путин ще бъде гост на сватбата на австрийската външна министърка Карин Кнайсъл

Когато свободата на медиите има значение за обществото, то реагира


Вътрешнополитически действия

„Заедно. За нашата Австрия” бе заглавието на общата програма, описана на 182 страници, с която излязоха коалиционните партньори преди една година и се опитват да реализират на практика.

Във вътрешната си политика кабинетът се концентрира на реформи на данъчната система като за свое най-голямо постижение отчита въвеждането на т.нар. „семеен бонус”, засягащ преди всичко семействата с ниски и средни доходи.

Как родителите могат да се възползват от семейния бонус, влизащ в сила от януари 2019 

семеен бонус в Австрия, данъциЗаконът за новото данъчно облекчение за семейства „Familienbonus Plus“ ще влезе в сила от 1-и януари 2019 година. От него ще се възползват 950 000 семейства и 1,6 млн. деца, за които са отделени 1,5 млрд. евро. Според правителството този бонус ще облекчи значително семействата с ниски и средни доходи.

Какво представлява семейният бонус

“Familienbonus Plus“ (можем да го наречем “семеен бонус“) е призната сума (Absetzbetrag), която директно се приспада от годишния данък върху доходите на родителите (Einkommensteuer, Lohnsteuer). Той заменя сегашните данъчни облекчения „Kinderfreibetrag“ и разходите за отглеждане на деца до 10 години (Kinderbetreuungskosten).

Прочети повече

Отчеливо се усеща и влиянието на бизнеса в политиката. Въпреки многобройните протести от страната на синдикатите и опозиционните партии, бе приет закон, въвеждащ възможността за 12-часов работен ден. Той влезе в сила още от 1-ви септември и вече има редица примери, че твърденията за доброволното използване на тази опция не се оправдават на практика.

Дошло на гребена на антимиграционната реторика, правителството прави всичко възможно да ограничи възможностите за оставане в страната на новодошлите мигранти. Наскоро приетата програма за получаване на Mindestsicherung (гарантиран социален минимум) обвърза размера на тези помощи и с познания по немски език.

Тюркоазено-синята коалция не се поколеба да въведе и индексиране на детските помощи спрямо стандарта на държавата, в която живее детето, независимо от предупрежденията, че подобна мярка противоречи на европейското законодателство.


12-часовият работен ден в Австрия влиза в сила от 1-и септември

Виена: 100 000 човека излязоха на протест срещу законопроект на правителството за 12-часов работен ден

Австрия: Знания по немски като изискване за получаване на гарантирания социален минимум иска да въведе правителството

Австрия прие закона за индексиране на семейните помощи спрямо стандарта на държавата, в която живее детето


Една от най-спорните стъпки на това правителство бе отмяната през март на забраната за пушене в заведенията, която трябваше да влезе в сила в началото на май. Тя бе предприета изцяло по инициатива на Партията на свободата с подкрепата дори на здравния министър и въпреки събраните 900 000 подписа срещу това действие в специална петиция.

Перспективи

Политолозите отбелязват, че за тази една година общественият климат в алпийската република се е променил. Те отчитат промяна на установените граници на социална справедливост и демокрация, на понятия като свобода на словото, расизъм и език на омразата.

Вярно е, че Курц се радва на висок процент одобрение и за много австрийци настоящето правителство е „най-доброто, което страната е имала досега”. Но една не малка част от населението не е съгласна с изключително рестриктивния курс на управление и с взетите решения, както и с расистките изказвания на някои членове на Партията на свободата. Това показаха и протестите, провели се през уикенда, срещу политиката на кабинета.

Твърде възможно е следващата година да не бъде лека за младия канцлер и неговата партия. Напрежението вътре в ÖVP нараства и след края на европредседателството нищо чудно Курц трудно да прикрива пукнатините в хармонията вътре в партията му.

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации