2.6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
Началокултура"Непознатата Виена": С екскурзовод преминахме по стъпките на Моцарт

„Непознатата Виена“: С екскурзовод преминахме по стъпките на Моцарт

-- Реклама --

Благодарим на всички наши приятели, които дойдоха с нас в неделния следобед, за да научат повече за историята на Виена и съдбата на гениалния Моцарт

пред паметника на Моцарт в Бурггартен
снимка Меланж Булгарен

Моцарт като гениален композитор и Моцарт като обикновен човек от плът и кръв. Моцарт като син, баща, съпруг и член на масонската ложа . Моцарт между легендите и истините. Днес екскурзоводката Диана Пиперова преведе групата ни през един маршрут, събрал в себе си интересни детайли от живота на великия композитор и разкриващ различни фасети от ярката му личност.

Тръгнахме от паметника на Мария Терезия на Maria Therezien platz. Историята с шест годишния Моцарт, изнесал концерт пред императрицата е добре известна, но може би не всеки знае, че фигурката на детето Моцарт е изваяна сред генералите и министрите на владетелката на Австро-унгарската империя.

 

Преминахме през известния паметник в Бурггартен и спряхме пред кафе „Моцарт“, където първоначално е била поставената скулптурата на композитора. „Наобиколихме“ и къщите в центъра, в които за по-дълго или по-кратко е живял Моцарт и семейството му. Разбрахме къде са кръстени децата му, къде се е венчал той с Констанце и къде е било опелото. Отделихме легендите, които се носят за смъртта на Моцарт и съперничеството му със Салиери от историческата истина. Спряхме пред врата на Ложата на свободните зидари и макар че през 18-и век седалището да е било на друго място във Виена, отделихме внимание и на този аспект от неговия живот. През последните седем години от живота си Моцарт е бил член на Задругата на свободните зидари и много бързо се издига от чирак до майстор. Не подминахме къщата на Domgasse 5 , в която композиторът е живял най-дълго – цели три години и която днес е известна като Къща-музей на Моцарт. Спряхме и на последния му адрес на Rauhensteingasse 8, за да завършим пред най-старото кафене във Виена – Frauenhuber, в което той е изнасял концерти.

Облачното време и хапливият вятър не ни попречиха да извървим целия маршрут. Живо и увлекателно Диана Пиперова ни разказа много подробности и детайли от историята на Виена от 18-и век и картинно ни запозна с краткия, но якър живот на композитора Волфганг Амадеус Моцарт.

Блогът на българите в Австрия Меланж Булгарен благодари на всички свои приятели, които дойдоха на днешната разходка и разбира се, на екскурзоводката Диана Пиперова за интересния и задълбочен разказ.

Очаквайте подробности за следващата разходка „Непознатата Виена“ на 11 ноември (неделя) в двореца Белведере.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации