18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалокултураНепознатата Виена: "По стъпките на Моцарт" - разходка с екскурзовод из първи...

Непознатата Виена: „По стъпките на Моцарт“ – разходка с екскурзовод из първи район

-- Реклама --

Елате с нас, за да научите повече за живота на гениалния композитор във Виена 

Виена отдавна си е извоювала славата на град на музиката. Тук са живели и твори големи композитори като Бетовен, Брамс, Йохан Щраус, Вивалди. Но едно име си остава неразривно свързано не само с музикалния живот в австрийската столица, но и в целия свят  – Волфганг Амадеус Моцарт.

Моцарт, детето-чудо, свирил за първи път пред семейството на Мария Терезия в Шьонбрун, втурнал се по детски към нея, прегърнал я и я разцелувал – нещо немислимо в тази епоха. Моцарт – първият „фрилансер“ в професията по това време, заработвал пари си с абонаменти за свои концерти. Моцарт – геният, творил божествена музика, сякаш не е от този свят, е имал всъщност съвсем човешки черти, обичал хубавите дрехи, пунша, дори хазарта. Моцарт – съпругът и бащата – коя е Констанце, каква е съдбата й след смъртта му, продължават ли децата му кариерата на баща си. Моцарт – масонът, свободният зидар – кои са влиятелните му приятели. Загадката Моцарт – как е починал, отровен ли е, защо е погребан в общ гроб, къде са костите му. Личността на Моцарт има много фасети и Виена, където той е прекрал последните и най-продуктивни години от живота си, дава най-добра представа за тях. По-време на нашата разходка ще се постараем да ги разкрием, да дадем отговор на много въпроси, да разбулим някои загадки и да разбием клишета, властващи до ден днешен.

По стъпките на Моцарт в първи район на Виена, през местата, където той е оставил своя отпечатък, отново ще ни преведе екскурзоводката Диана Пиперова. С помощта на нейния разказ ще се докоснем не само до личността на гениалния композитор, но и ще се потопим в аристократичната атмосфера на Виена от времето на Мария Терезия. Ще тръгнем от паметника на Мария Терезия и ще се свършим пред къщата на Rauhensteingasse, в която великият музикант е починал.

Ако сте любопитни да научите повече за живота на Моцарт във Виена, за местата, на които е живял и изнасял концерти, за съдбата на близките му и за историята на Виена, елате с нас на 21 октомври (неделя). В  14.30 ч.ще се съберем пред паметника на Мария Терезия на Maria Therezien platz между Природо-научния музей и Музея за история на изкуството.

Тематична разходка с екскурзовод „По стъпките на Моцарт”

Мястото на срещата: паметникът на императрица Мария Терезия

Цена: Цената на беседата е 12 евро (с включени слушалки), които се заплащат на място.

За студенти – 10 евро (с включени слушалки)

За деца и ученици – безплатно (при ползване на слушалки – 1 евро).

Разходката е с продължителност около 1 час и 40 минути.

Предварително записване на адрес diana.piperova@gmx.net или на телефон 0650 5311792  е препоръчително.

Разходката ще се проведе само при хубаво време. 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации