5.2 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоБизнес, закони и политикаСпоред гражданите на ЕС делът на мигрантите е двойно по-висок от действителния

Според гражданите на ЕС делът на мигрантите е двойно по-висок от действителния

-- Реклама --

Средно 7,2% е делът на мигранти в страните от ЕС. Според населението той е 16,7%

снимка АРА/Erwin Scheriau

Разликата между усещането на хората за броя на мигрантите и техния действителен брой в държавите от ЕС се оказва значителна. При среден дял на мигранти в съюза от 7,2%, хората вярват, че те са двойно повече – 16,7%. Това показва изследване на Евробарометър, проведено през втората половина на 2017 г. Единствено в Естония мнозинството от запитаните са посочили, че в страната им има по-малко мигранти от действителния им брой – мигрантите са 13,1%, докато според естонците техният дял е 12%.

Най-голямо е разминаването между реалността и вярванията на хората в държавите от Източна Европа. В България има едва 1,3% мигранти, но хората са убедени, че в страната живеят поне 11,3% чужденци. Според поляците всеки 10-и в страната е мигрант, докато в действителност реалният им дял е не 10%, а 1,1%. Подобна е ситуацията и в Румъния, където 1,2% мигранти изглеждат  като 9,7% в очите на населението. В Унгария разминаванет е огромно – реални 2% мигранти срещу усещане за 8,8%. Австрийците приемат, че всеки пети в страната им е мигрант, но  статистиката сочи, че те съставляват 10,4%, а не 20,1%. Най-голямо е разминаването в Италия, където реалните 7% мигранти се възприемат от населението като 24,6%. Подобно е положението и в Люксембург (11% реалност срещу 24,4% възприемане) и Испания (възприятие за 23,2% спрямо реални 8,8%).


Абонирайте се за безплатния месечен информационен бюлетин на Меланж Булгарен

Полезни адреси на български експерти, фирми, институции, училища в Австрия


Най-малка разлика се отбелява в Холандия, където 9,1% мигранти се възприемат от жителите на страната като 13,5%.

Големи са различията и по въпроса дали има повече легални или нелегални мигранти. В Швеция 84% от населението са на мнение, че мнозинството мигранти са легални и само 7% вярват, че те са нелегални. В България ситуацията е точно обратна – за 12% от запитаните мигрантите в страната са легални, а за 38% – нелегални. Най-голяма е разликата в Гърция, където 58% от участниците в анкетата са заявили, че мигрантите са нелегални, а 21% смятат, че те са легални. В Австрия 42% залагат на легалния и 21% на нелегалния статут на мнозинството от мигрантите.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации