18 C
Виена
събота, 24 септември, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияВ Залцбург започва неформална среща на държавните и правителствените ръководители на държавите...

  В Залцбург започва неформална среща на държавните и правителствените ръководители на държавите от ЕС

  -- Реклама --

  Лидерите на ЕС ще се опитат да доближат позициите си по въпросите на вътрешната сигурност на съюза, миграцията и Брекзит

  Себастиан Курц, канцлер на Австрия

  Няколко важни теми ще бъдат в центъра на неформалната среща на държавните и правителствените ръководители от ЕС, която се провежда в Залцбург на 19-и и 20- септември. Домакинът на събитието канцлерът Себастиан Курц ще трябва да докаже с действия декларираното желание да бъде медиатор в противоречията  между държавите относно въпросите на вътрешната сигурност на съюза, миграционните процеси и Брекзит. Председателят на Съвета на Европа Доналд Туск ще води срещата и заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще представлява ЕС.

  Сред представителите на 28-те държави членки на съюза ще бъде и българският премиер Бойко Борисов.

  Тъй като събитието има неформален характер на него няма да бъдат взети конкретни решения, а по-скоро участниците ще се опитат да се примирят разнопосочните мнения по горещите теми и да успокоят напрежението между страните.


  Вицеканцлерът Щрахе предлага сътрудничество на Орбан в Европейския парламент, канцлерът Курц се дистанцира

  Себастиан Курц е оптимист за бъдещето на обединена Европа


  По отношение на вътрешната сигурност държавните и правителствените ръководители ще направят преглед на напредъка, постигнат в областите засилване на полицейското и съдебното сътрудничество и повишаване на сигурността по границите и киберустойчивостта

  В навечерието на срещата лидерите ще присъстват на неформална работна вечеря, чиято основна тема ще бъде миграцията. Те ще обсъдят последните събития в тази област. Наред с това ще направят оценка на напредъка, постигнат по отношение на намаляването на броя на незаконно пристигащите и сътрудничеството с трети държави.

  Срещата ще приключи със заседание във формат ЕС27 за обсъждане на въпросите, свързани с Брекзит. Това заседание ще предостави възможност за разглеждане на състоянието на преговорите относно Брекзит и следващите стъпки.

   

  Залцбург
  Залцбург, снимка Паулина Драгоева

  Срещата в Залцбург е сред най-важните мероприятия, свързани с председателството на Съвета на ЕС, което Австрия пое от България в сначалото на юли. В дните преди началото на събитието в Залцбург канцлерът Курц се срещна със своите колеги Ангела Меркел, Емануел Макрон и Джузепе Конте, за да обсъди с тях позициите по важните теми. Макар и неформална, срещата е изключително важна за младия канцлер, тъй като при евентуален успех, той ще укрепи и дори засили позициите си сред европейските лидери. С поемането на европредседателството в началото на лятото той създаде големи очаквания – да промени отношението към Вишеградската четворка, да изгради мостове към Източна Европа, да сближи позициите на страните по миграционната политика. Сега той има възможност да превърне тези възможности в дела.


  Абонирайте се за безплатния месечен бюлетин на блога на българите в Австрия Меланж Булгарен ТУК

  Полезни адреси в Австрия – специалисти и фирми с български език


  Въпреки че в последните дни се получиха много позитивни сигнали за сближаване на позициите по темата за миграцията, мненията вътре в съюза са все още болезнено разнопосочни.

  В последната си реч за състоянието на съюза председателят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер представи нови предложения в областта на миграцията, включително подсилване на агенцията за гранична и брегова охрана Фронтекс с 10 хил. гранични служители до 2020 г. В началото на седмицата обаче унгарският премиер Виктор Орбан се закани по време на срещата в Залцбург да се противопостави на плана и обвини Брюксел, че иска да отнеме на страната му контрола върху собствените й граници.

  Не по-малко драматично е настроението и по отношение на преговорите за Брекзит. От една страна лидерите на ЕС не са готови да направя компромис с ключовите принципи на съюза, от друга страна Тереза Мей не е склонна да отстъпи от „червените си линии“, заложени в британския план за Брекзит. Великобритания иска да се сложи край на големите плащания в евробюджета, на свободата на движение на работници от ЕС, на върховенството на Съда на ЕС, на единния европейски пазар. ЕС пък отказва да й позволи да избира кои привилегии да запази – или сте вън, или сте вътре, казва Брюксел, няма да има частично членство в единния пазар за Великобритания след Брекзит.

  Обсъжданията по време на неформалната среща на върха ще бъдат отразени в работата и заключенията по време на следващите заседания на Европейския съвет. Тогава ще видим и дали младият канцлер на Австрия е успял да се справи с ролята си на медиатор между толкова различни противници.

  _________________

  Още по темата:

  Кикъл, Зеехофер и Салвини се разбраха за „сътрудничество на активните” на среща в Инсбрук

  Добра оценка за първите шест месеца на австрийското правителство

  „Европа, която защитава“ е мотото на австрийското европредседателство – интервю с говорителя на австрийското правителство Петер Лаунски-Тифентал

   

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации