23.1 C
Виена
сряда, 29 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияДобра оценка за първите шест месеца на австрийското правителство

  Добра оценка за първите шест месеца на австрийското правителство

  -- Реклама --

  Кабинетът на 31-годишния канцлер Себастиан Курц се справя добре с работата си, сочи проучване на OGM

  снимка Twitter/ÖVP

  За своята работа през първите шест месеца от своя мандат коалиционното правителство на Народната партия (ÖVP) и Партията на свободата (FPÖ) получава стабилна тройка (по австрийската петобална система на оценяване). Това показва проучване на Института за изследване на пазара и обществените нагласи (OMG) направено в края на юни сред повече от 800 избиратели по поръчка на  в.Куриер.

  Сред отличниците в кабинета са канцлерът Себастиан Курц (ÖVP) с 2,7 и външната министърка Карин Кнайсъл, оценена с 2,9. Като вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе получава 3,3. Той е вторият най-популярен член на правителството с 96% разпознаваемост след Курц (98%). Повечето министри са оценени със средно 3,2, като Норберт Хофер за своята работа в Министерството на транспорта, иновациите и технологиите – с 3,4, а вътрешният министър Херберт Кикъл – с 3,7. Те се нареждат съответно на 3 и 4 място с 87% и 81% разпознаваемост сред избирателите.

  Според Волфганг Майер, шеф на OGM, получените резултати са много добри за правителството, особено „като се има предвид, че близо 40% от избирателите, гласували на изборите за опозиционните партии, дават лоши оценки – 4 или 5”. Крайно поляризираното оценяване е видно при Херберт Кикъл, който е най-слабо предствилият се член на кабинета с 3,7. „Избирателите на FPÖ обаче са го оценили с 2,4”, коментира Майер.

  Въпреки някои скандали във вътрешното министерство и протестите срещу въвеждането на 12-часов работен ден, правителството на младия канцлер продължава да се радва на широка подкрепа и одобрение от населението.


  Коалиционното правителство на ÖVP и FPÖ положи клетва пред президента Александър Ван дер Белен на 18 декември 2017 г. То излезе със 182 страници обща програма под заглавие „Заедно. За нашата Австрия“. Още в преамбюла на документа Себастиан Курц и Хайнц Кристиан Щрахе представиха големите предизвикателства, с които ще трябва да се справят, за да могат хората в бъдеще да живеят спокойно и мирно: ограничаване на нелегалната емиграция, противопоставяне на създаването на паралелни общества и ускоряване на процеса на депортация на тези, които не са получили право да останат в страната. Още тогава те заявиха, че ще работят и за облекчаване на данъчната тежест върху населението и намаляване на бюрокрацията.


  Още по темата:

  Новото коалиционно правителство на Австрия ще положи клетва пред президента

  Австрия гласува за нов парламент

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации