10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияИзложба на Олаф Остен в София бележи австрийското председателство на Съвета на...

Изложба на Олаф Остен в София бележи австрийското председателство на Съвета на ЕС

-- Реклама --

Commuting 2018a е официалната изложба на Австрийско посолство в София за 2018 – годината, в която Австрия прие от България председателството на Съвета на ЕС

Олаф Остен, София
Изложбата Commuting2018 на австрийския художник Олаф Остен в Квадрат 500 в София снимка Борис Костадинов

Олаф Остен е един от най-социално ангажираните съвременни австрийски художници, изследващи процесите в европейското общество, физическите и емоционални граници и възможностите за тяхното преодоляване. Не случайно именно с негова изложба Австрия избра на отбележи приемствеността в европейското председателство, което пое от България на 1-и юли. В картините на художника можем да открием исторически и културни връзки между народите. Нещо повече – той поставя болезните въпроси за мястото на индивида в обществото и обратно – за обществото като едно цяло, съставено от милиони хора, обединени от една цел. Пътуването не е представено само като придвижване в пространството, но и като съобразно себеопознаване чрез откриването на нови посоки, места и идеи.

Олаф Остен, София
Олаф Остен в Квадрат 500, зала 19 в София снимка Борис Костадинов

„Олаф Остен е прекрасен рисувач. Той рисува ежедневно в своите джобни бележници сцени от заобикалящия го живот или такива, които са плод на въображението му. В тези бележници често са отпечатани различни географски карти на различни континенти, а артистът рисува директно върху тях. Така рисунката става част от географията или обратното. Частното става продължение на обективното – прекрасна метафора за това, че в днешния свят нашата лична истортия е неизменна част от нещо по-голямо, което определяме с понятия като „общество“, „политика“ или „история“.
След като рисунките в бележниците са готови, авторът ги принтира върху големи формати. Така (неочаквано и за самия него) малките, изящни рисунки се превръщат в монументални обекти, които респектират с мащаб и размах“. Това казва за творбите на виенския художник кураторът на изложбата Борис Костадинов.

Олаф Остен, Роланд Хаузер
От ляво на дясно: Борис Костадинов, Олаф Остен, Роланд Хаузер, Слава Иванова по време на официалното откриване на изложбата на 26 юли 2018 г.

Произведенията на Олаф Остен са част от колекциите на Канцлерството на Република Австрия, International Peace Institute, Wien Museum, Complexity Science Hub, Виена и Австрийската камара на труда. Той създава и забележителни произведения на графичния дизайн за Impulstanz Festival, Виена, Wiener Festwochen, Виена и Музея за съвременно искуство – mumok / Museum moderner Kunst Stiftung Ludwig, Виена.

Изложбата Commuting 2018a бе открита на 26 юли в Квадрат 500, зала 19 в присъствието на посланика на Република Австрия в България Роланд Хаузер, директорката на Националната галерия Слава Иванова, дипломати и много гости. Тя ще бъде отворена за посетители до 9-ти септември 2018 г.

ОЛАФ ОСТЕН
Commuting 2018a
Куратор: Борис Костадинов

Квадрат 500, зала 19
пл. „Св. Александър Невски“

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации