14.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияТрансфер от и до летище Виена

Трансфер от и до летище Виена

-- Реклама --

Полезна информация за влакове, автобуси и таксита, с които да стигнем от летището до центъра на Виена

Международно летище Виена, Швехат
Международно летище Виена, снимка austrianaviation.ne

Международното летище Виена (Швехат) е много модерно и снабдено с добра инфраструктура за предвижване към центъра на града. Терминалите са свързани помежду си, така че за прехвърлянето между тях не необходимо ползването на транспорт. Летището е ефективно организирано и позволява бърз трансфер между полетите.

Летище Виена се намира в индустриалната зона, близо до р.Дунав и само на 19 км. от центъра на австрийската столица. Има различни начини, по които може да се предвижите от него до столицата и обратно.

  1. САТ влакове (City Airport Train) – най-бързият вариант за трансфер – само за 16 минути без междинна спирка се стига до гара Wien Mitte, която е на 15 минути от катедралата Св.Стефан. Влаковете тръгват на всеки 30 мин.

Цената на билета в едната посока е 11 евро, а в двете посоки – 19 евро. За деца до 14 години е безплатно. Билети се купуват от автомати на самата гара или онлайн.

В случай, че тръгвате от Виена за летището, може да използвате възможността за чекинг още на гарата и така да пътувате само с ръчен багаж. На самата гара Wien Mitte има множество магазини и заведения и човек може да прекара приятно няколко часа до полета.

От Wien Mitte има връзка с линии U4 и U3 на виенското метро, автобус 74А, бърз влак (S-Bahn), позволяващи удобно предвижване до всяка точка на австрийската столица.

автомат за закупуване на билети за бързия влак до летище Виена
Билети за САТ могат да се купят лесно от автоматите на летището или Wien Mitte снимка cityairporttrain.com
  1. Влак от/до летище Виена (S-Bahn 7 – линия 7) – най-евтиният вариант за трансфер – за около 25 минути сте на гара Wien Mitte. S-Bahn тръгва на всеки 30 минути.

На летището влаковете тръгват от същото място, както и САТ, така че може да следвате стрелките за САТ или синьото обозначение за бързия влак. Цената на билета е 4, 40 евро от летището до Виена като включва и билет за градския транспорт, в случай, че се налага да продължите с метро, трамвай или автобус. Ако вече имате билет или карта за транспорт, доплащате само 1,80 евро за зоната извън границата на Виена. Влаковете се движат от 05.18 до 0.18 ч. (от летището към града).

Тъй като този влак е част от ж.п мрежата на австрийските железници, той спира на няколко места, а след гара Wien Mitte продължава към Флоридсдорф.

Бърз и удобен вариант е и влакът Railjet, който тръгва от Централната гара на Виена (Hauptbahnhof) и Meidling Bahhof. От летището влакът тръгва на всеки час в интервала 6.30-23.03, а от Централната гара – от 5.42 до 22.12. Разстоянието се изминава за около 15 минути, а цената на билета от/до Централната гара е 4,20 (2,40 евро за градски транспорт във Виена и 1,80 евро доплащане за извънградската зона). Билети могат да се купят от сайта на австрийските железници ТУК, от автоматите на ÖBB на летището и гарата, както и чрез специална апликация.


На път: Документи, застраховки и други важни неща

Какво трябва да знаете за движението по пътищата, глобите и наказанията в Австрия

Диана Пиперова: Виена е много повече от красив град – вашият екскурзовод за Виена и околностите

Полезни адреси на специалисти и фирми с български език във Виена


  1. Автобус от/до летище Виена – автобусите на Vienna Airport Lines предлагат три линии и 10 спирки във Виена. Цената на билета в едната посока е 8 евро, а в двете – 13 евро. Билети могат да се купят от специални автомати на гарата, от шофьора на автобуса или онлайн. Пътуването трае около 30 минути в зависимост от трафика и спирката.

Първата линия тръгва за летището от Westbahnhof през Hauptbahnhof и се движи в интервал от 30 минути. В същия интервал са и автобусите на втората линия, която потегля от Schwedenplatz. Третата линия свързва Donaustadt с летището като тези автобуси потеглят на всеки час. За повече информация ТУК

Може да използвате и автобусите на AirLiner/Flixbus, които са малко по-евтини (5 евро в едната посока и 9 евро в двете посоки) и тръгват от гара Erdberg.

  1. Такси от/до летище Виена – може да хванете на самото летище (вътре също има представителства на фирми) или да си поръчате предварително. Повечето компании предлагат фиксирана цена до летището (най-често около 35 евро). Предимството е, че може да се комбинирате няколко човека и да си разделите парите, както и да изберете вида автомобил според количеството багаж. Пътят до летището е около 25 минути, но имайте предвид трафика и възможнiте задръствания. Повече за фирмите и цените ТУК. 

Ако искате комфортен трансфер от и до летище Виена с обслужване на български, немски, руски и английски език, обърнете се към професионалистите от VieTransfers.

Тези, които ползват услугите на Uber, могат също да се възползват от тях и за превоз до летището.

  1. Кола – до летището може да се стигне по магистрала A4 изход Flughafen (Летище) води до летището. Алтернативен път е B9. От летището до центъра на Виена се стига за около 25 минути в зависимост от натовареността на движението.

магистрала А4, отклонение за летище Виена, Швехат

На самото летище има голям паркинг с възможности за краткосрочно и дългосрочно паркиране. Места могат да се резервират предварително чрез сайта на летището.

6. Споделено пътуване с Car2Go или DriveNow – освен стандартната тарифа и двете фирми имат допълнителна такса за пътуване до летището – съответно 12,90 евро и 10 евро. Имайте предвид, че колите се оставят на паркинг Р3, който е сравнително отдалечен от терминалите.

7. Споделено таксиShuttleMe – 24 часа преди пътуването трябва да направите онлайн заявка. Пътува се с минибус максимум 8 човека, а цената варира в зависимост от района на Виена – от 9,90 евро за 2, 3 и 11 район до 14,90 за 13, 14, 18, 19 и 21 район.

В случай, че искате да ползвате кола под наем, на самото летище има офиси на Avis, Budget, Easymotion, Europcar, Hertz, Megadrive, Sixt и Union Car.

Бележка: Представената информация е актуална към момента на публикуване, но може да бъде променена от съответните компании. Съветваме Ви преди пътуване да проверявате официалните сайтове на превозвачите (линкове към тях има в текста).

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации