17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияМисли глобално - пазарувай регионално

Мисли глобално – пазарувай регионално

-- Реклама --

Онлайн платформи помагат на потребителите да поръчват регионални храни

Текст Биляна Терзийска

Дигитализацията и глобализацията промениха отношението на модерния човек към храната, а последните научни изследвания за ползите и вредите от определени съставки и продукти ни карат внимателно да избираме какво слагаме в чинията. И колкото и далечни кулинарни пътешествия да предприемаме, в последното десетилетие все по-често търсим продукти от фермера в близкото село или от отдела за регионални и био храни в супермаркета. Защото съвременният човек е не само чревоугодник, но и социално отговорна личност – той се интересува от промените в климата, подкрепя биоземеделието и устойчивото развитие на регионите. Затова и новите форми за поръчка и доставка на био и регионални продукти набират все по-голяма популярност.

Онлайн фермер

Тенденцията за преминаване от off line търговия в online не подмина и фермерите. Само че, когато отличителният белег на продукта е неговата свежест, той трудно може да бъде транспортиран на по-голямо разстояние. Освен това, при пазаруването на храни хората залагат много повече на личната преценка – те искат да видят и опитат. Затова и регионалните фермерски пазари си остават популярно място не само за покупки, но и за срещи и обмяна на новини. Там се предлагат пресни плодове и зеленчуци, клиентите имат възможност да вкусят някой нов регионален специалитет, пазарува се бързо и без излишни опаковки.

снимка erzdioezese-wien.at

Хората обичат да посещават пазари, но информация за това кога, къде и какво се организира, те търсят и намират най-често в интернет. Всяка провинция, всяка община, а и почти всяко сдружение в Австрия има своите предпочитани сайтове, от които желаещите научават за предстоящите събития. Именно в мрежата, био и регионални производители презентират своите стопанства и продукция. Там те имат възможността с минимум средства да наложат своя имидж и да станат разпознаваеми за повече хора. Времената отдавна са се променили и повечето самостоятелни фермери са наясно с предимствата, които предлагат онлайн пространството и социалните мрежи.

Хранителни кооперативи срещу традиционни магазини

Не всеки любител на биохраните има възможност да отиде директно дo фермата и да си купи продукти на място. Затова в последните години стават все по-популярни обединенията на производители в така наречените хранителни кооперативи (FoodCoops). Пълен списък със създадените към момента кооперативи в Австрия също може да се намери онлайн. Те са  обединения на производители на екологични и регионални храни, които без междинен посредник продават продукти на крайния потребител.

снимка foodcoop.at

Цялата организация на кооператива се поема от доброволци, които си разпределят задачите.  В уебсайта им са представени производителите и предлаганите продукти, разяснени са правилата за поръчка и получаване на стоките. Предимствата за потребителите са повече от очевидни: поръчката се дава по интернет, а продуктите се взимат веднъж в седмицата на точно определено място. Така и продавачи, и купувачи спестяват време и пари, намаляват се транспортните разходи и разпиляването на храна. Плаща се на място и в брой. В почти всеки район на Виена има такива кооперативи.

Поръчай онлайн в понеделник – вземи офлайн в петък

Чудесен пример за добре функциониращ кооператив за хранителни продукти е Deutschlandsberg в Щаейрмарк. Той е организиран като сдружение, а желаещите могат да избират между три вида членство – не се заплаща членски внос, но се изпълнява определена работа, свързана с дейността на дружеството; тези, които нямат време, могат да заплатят 48 евро годишен членски внос, а тези, които ще ползват услугите рядко, плащат еднократно минимална сума.

снимка www.lkdl.at

Предлаганият асортимент е богат и обхваща не само хранителни продукти, но и млади растения, разсад и семена, хляб и хлебни изделия, подправки, сокове и сиропи, ядки, натурална козметика. Предварителната поръчка улеснява фермерите и те знаят какви стоки да подготвят, а от своя страна потребителите получават регионална и чиста храна в нужното количество.

Кооперативът организира и биофестивали, участва в събития от региона и така популяризира дейността си. Той се позиционира като алтернатива на традиционните магазини. „Вместо да пазаруваме евтино, бързо и много, както ни призовават големите компании, ние предлагаме качествени, етичнопроизведени, екологични регионални стоки”, обясняват членовете на сдружението на своята уебстраница. Тяхната концепция не поставя в центъра биохраните, а всичко, което е произведено при спазването на етични и екологични стандарти. „Хранителната индустрия се опитва да ни наложи „био” стоки от Южна Африка и Португалия, а забравя за малките регионални фермери, предлагащи изключително качествена и чиста храна”. Затова и тяхното мото е „Мисли глобално – купувай регионално”.

На подобна формула е заложила и Лучия Швервахер от Lucias Laden. Купувачите поръчват нужните хранителни продукти онлайн и ги взимат опаковани в кутии в някое от малките магазинчета на веригата. Във Виена, Горна Австрия, Долна Австрия и Залцбург вече има около 20 такива пункта за получаване на заявените продукти като се залага изключително на био и регионални храни. „Производителите доставят само това, което е заявено в онлайн магазина. Така се редуцира разнасянето на продукция и излишните отпадъци”, разказва Лучия Швервахер пред австрийското списание BIO. Поръчките се правят във вторник, а готовите пакети се получават през уикенда. „Винаги съм искала да пазарувам точно по този начин, за да спестявам време и за да получавам само продуктите, от които имам нужда, при това директно от производители, които познавам”, допълва младата жена.

Лучия Швервахер в нейния магазин снимка lucias-laden.at

Разработването на концепцията и реализирането й на пазара отнемат около година на Лучия Швервахер, но вече три години тя успешно служи на биопроизводителите като мост към  директните продажби. Младата жена е убедена, че малките производители нямат нужда от големи пазари и сложни организации. „Всичко, от което те се нуждаят, е разпространение на информацията, препоръчването им сред хората в региона и малко организация”. Създателката на Lucias Laden познава лично производителите и преди да ги покани в своя онлайн магазин, тя проучва внимателно условията във фермата и методите на отглеждане на зеленчуци.

Доставка на място

Не малко са и предложенията за онлайн поръчки и доставка до посочено място. Тази класическа форма на онлайн пазаруване спестява на потребителите необходимостта да ходят в точно определено време на определено място, за да получат продуктите. Пример за такъв бизнес е Adamah Bio Hof.

снимка adamah.at

Създадена през 1997 г. като семейна ферма, днес в нея работят близо 110 човека от 10 националности. Екипът се грижи за всичко – от производството на продукция, през логистиката и съхраняването до маркетинга и счетоводството. В сайта на Adamah човек може да се регистрира и да поръча не само сезонни плодове и зеленчуци, но и различни видове сокове, подправки, сладка, хляб, ядки, включително и стоки на бита. Добре опакованите продукти пристигат в специална кутия на предварително посочен адрес и час. Доставките се осъществяват веднъж седмично като денят зависи от региона, в който живее потребителят (напр., вторник е за 2, 7, 8, 14 и 15 район, както и за Пуркесдорф и Нейленгбах). Поръчките могат да бъдат всяка седмица, веднъж в месеца или съвсем спорадично.

Успехът и развитието на тези форми на търговия са поредното доказателство, че все повече хора залагат на качеството на храната и се стремят да си осигурят преди всичко здравословна и чиста храна. Модерните дигитални технологии помага за по-лесната комуникация между производители и потребители – повече от добро начало за успешно пазаруване.

_____________-

Още по темата:

Андреас Гугумук: Искам да продавам продукт, произведен от моите ръце

Ароматните кайсии на Вахау

Войната на ябълките

Малката градина на градския човек

Храна на боклука

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации