17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиена: 100 000 човека излязоха на протест срещу законопроект на правителството за...

Виена: 100 000 човека излязоха на протест срещу законопроект на правителството за 12-часов работен ден

-- Реклама --
снимка Милена Панева

В деня, в който австрийският канцлер Себастиан Курц официално пое председателството на Съвета на ЕС, във Виена се проведе голяма демонстрация, събрала почти 100 000 човека. Протестът срещу планираното от черно-синята коалиция увеличаване на работния ден от 10 на 12 часа и от 40 на 60 часа на седмица бе организиран от австрийските профсъюзи ÖGB. Президентът на организацията Волфганг Катциан призова правителството да се допита до хората преди да приеме закона за новото работно време. Демонстрацията в събота, 30 юни, премина под  девиза „За по-добър живот”.

„И в момента има законова опция да се работи по 12 часа, но тя е предвидена като изключение и може да се случи само с одобрение от работническия съвет в съответната фирма”, коментира за Меланж Булгарен Милена Панева, юрист в ÖGB. „С предлаганите от правителството промени 12-часовият работен ден се налага от работодателя едностранно и макар че работникът теоретично може да откаже, това би могло да доведе до конфликт с работодателя и по-лесно прекратяване на трудовото правоотношение“. Освен това, в законовото предложение няма предвиден срок колко дълго ще се работи по 12 часа”, допълва тя. Ако предложението на правителството се приеме, профъюзите се опасяват, че това ще бъде само първата крачка към следващи промени в трудовото законодателство в ущърб на работниците и омаловажаване ролята на колективните трудови договори и работническите съвети във фирмите.

снимка ÖGB

Основните аргументи на профсъюзите срещу предвижданото увеличаване на работните часове са свързани със социалния живот и здравето на трудещите се. Особено засегнати от промяната ще бъдат семейства с деца, при които и двамата родители работят на пълно работно време, тъй като дългият работен ден ще затрудни воденето и взимането на деца в детските градини. Освен че няма да имат възможност да участват в доброволчески отряди, в различни инициативи на многобройните културни сдружения, хората ще разполагат с много по-малко време за семействата и близките си. Лекари предупреждават, че по-дългата ангажираност на работното място увеличава професионалните заболявания и рисковете от трудови злополуки. Срещу промяната се обяви дори църквата, опасявайки се, че хората няма да имат възможност да посещават неделните служби.

От своя страна Камарата на роботодателите е убедена, че 12-часовият работен ден ще се отрази добре на бизнеса, защото в случая се касае не за увеличаването, а за въвеждането на по-гъвкаво работно време. Работниците, които са заети по 12 часа на ден, ще имат възможност да получават повече свободни дни и така ще продължат да имат активен социален и културен живот и да бъдат с близките си.

снимка Милена Панева

Голямата демонстрация, провела се на 30 юни във Виена, бе първата по-значителна съпротива срещу коалиционното правителство на Себастиан Курц. Канцлерът, който по това време беше в Шладминг, за да поеме председателството на Съвета на ЕС, изглежда не е впечатлен от исканията на трудещите си. Той не вижда основания за допълнителни преговори с профсъюзите, тъй като предложеният закон е достатъчно добър. По-важното според него е да не се разпространява фалшива, всяваща страх информация и хората да се успокоят. Това е казал Курц рано сутринта в понеделник за Ö1-Morgenjournal, цитиран от Die Presse. Все пак  Народната партия и Партията на свободата напрaвиха някои промени в проектозакона, които целят да се изяснят понятията и да не се дава възможност за „умишлено погрешно тълкуване”. Нормалното работно време остава 40 часа на седмица. Крайното решение ще бъде гласувано от парламента във вторник.

 

маг.Милена Панева, юридически консултант
маг.Милена Панева

Маг. Милена Панева е юридическият съветник към австрийските профсъюзи и дава безплатни консултации по трудови и социални проблеми.Тя е на разположение по всички въпроси, свързани с установяване и прекратяване на трудово правоотношение, право на пенсия, социално осигуряване, проблеми на работното място, признаване на образованието и др.

Предварително записване по телефон или имейл е препоръчително:

тел.:  01/534 44-39 110

моб.: +43 664 6145063

мейл: milena.paneva@oegb.at

Johann-Böhm-Platz 1, 1020 Виена

(спирка Donaumarina на линия U2 на метрото, сградата на ÖGB)

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации