17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияОт Австрия можем да гласуваме за българската песен на Евровизия

От Австрия можем да гласуваме за българската песен на Евровизия

-- Реклама --

Група Equinox ще представи България на първия полуфинал на песенния конкурс „Евровизия“ в Лисабон на 8-и май. Шоуто ще се предава на живо по обществената БНТ 1 от 22.00 ч. тази вечер, а за българите в чужбина – по БНТ Свят. Австрийската телевизия ORF 1 също ще излъчва от 21.00 ч. пряко от залата, тъй като и представителят на алпийската република – Cesár Sampson е сред 19-те състезатели.

Еquinox, предвождани от певицата Жана Бергендорф, ще се борят за място на финала на „Евровизия“ на 12 май с още 18 държави – Азербайджан, Исландия, Албания, Белгия, Чехия, Литва, Израел, Беларус, Естония, Македония, Хърватия, Австрия, Гърция, Финландия, Армения, Швейцария, Ирландия и Кипър. Това са и държавите, между които българите ще могат да избират и

от които може да се гласува за българските представители,

тъй като по регламент не може да се подкрепи страната, на чиято територия се намираме. За Equinox могат да гласуват и българите от шестте автоматично класиращи се за финала страни – Франция, Германия, Италия, Испания и Обединеното кралство, плюс домакина Португалия.

Equinox са създадени специално за конкурса, а съставът им е международен – Жана Бергендорф, Владимир Михайлов, Георги Симеонов-JJ, Джони Манюел и Трей Кембъл. Те ще излязат под номер 10 с песента Bones, написана от Борислав Миланов и продуцирана от Symphonix International – същите, с които БНТ си партнира за второто място на Кристиан Костов от миналата година и четвъртото на Поли Генова от 2015 г.

Интересна подробност е, че част от проекта Symphonix е бил представителят на Австрия в тазгодишното издание на Евровизия Cesár Sampson. Той вече е участвал в песенния конкурс като част от екипа на Кристиан Костов и Поли Генова. В интервю за Der Standard певецът споделя, че се радва отново да бъде на една сцена със своите приятели от Symphonix International.

Австрийските медии отбелязват, че българската песен е сред фаворитите и определено се надяват тя да се слуша до края на конкурса.

Букмейкърите нареждат България на шесто място

което означава и класиране сред първите десет на финала в събота. На него ще участват 26 държави – по 10 от двата полуфинала плюс 6-те автоматично класирали се страни.

Гласуването започва веднага след края на последната конкурсна песен. От Австрия то ще става по телефон и чрез SMS на номерата, изписани на телевизионния екран, както и чрез официалното мобилно приложение на конкурса. Може да се гласува до 20 пъти, но не и за представителя на държавата, на чиято територия се намирате. Това означава, че от Австрия спокойно можем да дадем много гласове за българските участници.

Резултатите на състезателите са комбинация от вота на публиката и този на професионалните журита за всяка страна.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации