7.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиена за ценители: Тематична разходка с екскурзовод из Старата обща болница (Altes...

Виена за ценители: Тематична разходка с екскурзовод из Старата обща болница (Altes AKH)

-- Реклама --

Император Йосиф Втори създава Общата болница на Виена, използвайки модела на болница Hôtel Dieu в Париж. Днес тя е университетски кампус с аудитории, институти и уютни кафенета. Разположен на площ от 96 000 кв.м в сърцето на Виена, комплексът е притегателен център за студенти, учени и любопитни граждани, изкушени от историята. В сегашния си вид той е официално отворен през 1998 г. и днес Виенският университет отбелязва неговата 20-а годишнина.

Старата обща болница на Виена – сгради, вътрешни дворове, дървета, паметни плочи… Разхождаме се, възхищаваме се, наслаждаваме се на тишината и покоя. Но истински не ни докосва, докато не научим колко човешки съдби, страдания и възторзи се крият зад тях.

Най-големите имена са известни и до днес, други – само на посветените, а повечето просто са потънали в историята. Но всички медици са дали най-ценните си години, много от тях своето здраве, а някои и живота си за напредъка на науката. Чрез тях Виена е станала център на световната медицина през 19 век до началото на 20 век. Да бъдеш тук професор е означавало наистина да принадлежиш към световния медицински елит. Във Виена са работили такива светила като Теодор Билрот, Игнац Земелвайс, Карл Ландщайнер, Юлиус фон Вагнер-Яурег и др., много от които са Нобелови лауреати. Разхождайки се из вътрешните дворове на Старата обща болница на Виена, ние всъщност ще се разходим във времето от края на 17-ти век до наши дни и в медицинската история на Виена. По време на тази разходка ще научите какво общо има между нумерологията и архитектурата на първата психиатрична болница в света, как императорът Йосиф Втори „канализирал“ раждането на незаконородени деца във Виена, защо смъртността на родилките е била много по-ниска, когато акушерки израждали бебетата, а не лекари и много други любопитни истории и малко известни факти. За всички тези факти отново ще ни разкаже любимата ни екскурзоводка Диана Пиперова.

Този маршрут, който е първият от поредицата „Виена за ценители“ ще бъде интересен не само за изкушените и посветените в медицината, но със сигурност и за всички любознателни наши почитатели.

И така на 3 юни (неделя) в 14.30 ч. ще се срещнем пред главния вход на Votivkirche. За да ни познаете по-лесно, с Диана ще държим табела с надпис на български „Виена за ценители”. В рамките на около 1 час и 40 минути, заедно ще обиколим целия комплекс и ще се запознаем с най-интересните и важни моменти от  историята му.

 

Виена за ценители: Тематична разходка с екскурзовод из Старата обща болница (Altes AKH)

КОГА: 3 юни (неделя) от 14.30 ч.

КЪДЕ: Votivkirche, Rooseveltplatz, 1090 Виена

Цена: Цената на беседата е 12 евро (с включени слушалки), за студенти – 10 евро (с включени слушалки), за деца и ученици – безплатно (при ползване на слушалки – 1 евро). Сумата се заплаща на място.

Разходката е с продължителност около 1 час и 40 минути.

Предварителното записване на адрес diana.piperova@gmx.net е препоръчително.

В случай на дъждовно време разходката няма да се състои.

_________________

Още по темата: 

„Виена за ценители” ще предлага нестандартни маршрути за разходка с екскурзовод

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации