8.9 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияУспешно премина първата информационна среща за работещите като лични асистенти българи в...

Успешно премина първата информационна среща за работещите като лични асистенти българи в Австрия

-- Реклама --

След години чакане работещите като лични асистенти в Австрия български граждани имаха възможност да се срещнат с представители на австрийските институции, ангажирани в тази сфера, и да получат информация на български език

снимка Меланж Булгарен

„Много съм доволна от срещата. Толкова ми беше полезна, толкова много отговори получих”. Така Мария П. оцени  Информациония ден за самостоятелно заети лица, работещи като лични асистенти, организиран от Стопанската камара на Австрия и Службата по социални и трудови въпроси към Посолството на Република България във Виена. Първото по рода си събитие, посветено на проблемите на личните асистенти от България, предизвика интереса на повече от 30 човека, упражняващи такава дейност, както и на много служители, работещи в институции, ангажирани с тази сфера.

„Отдавна трябваше да се съберем и да ни обяснят на български не само какви са задълженията ни, но и какви права имаме”, сподели и С.П, която от девет години работи в Австрия като личен асистент. Времето не достигна да се зададат всички въпроси, затова и организаторите обещаха тези срещи да се провеждат поне веднъж в годината.

На събитието присъстваха Андреас Херц, вицепрезидент на Австрийската стопанска камара, Ивайло Ценов, завеждащ „Консулска служба“, Божидара Станкова-Бочева, втори секретар и завеждащ Службата по социално-трудови въпроси, Десислава Стоянова, търговско аташе.

снимка Меланж Булгарен

Основните теми

Трите основни презентации бяха представени от експерти в областта на социалното застраховане (Андреас Чех), правните проблеми (Д-р Лео Готшамел) и социално-политически въпроси (Мартин Кирхер). Всички презентации бяха с превод на български.

Около 600 000 австрийци имат нужда от помощ, защото вече не могат да се справят с ежедневните си нужди. За тях се грижат 62 000 лични асистенти. Голяма част от тях идват от страните от Източна Европа като 43,1% са словаци, а 39,9% от тях са румънци. Българските граждани са около 1 600 или 2,2% като, поради спецификата на работата, почти изцяло са жени. С техния труд често се злоупотребява, а посредническите фирми, чрез които най-често биват наемани, предпочитат да им разяснят задълженията и да премълчат правата, които те имат.

Затова и първата презентация на събитието бе посветена изцяло на правните аспекти на работата – особености на т.нар. Gewerbe, подписване на договор за обслужване, дейности, които трябва да бъдат изрично възложени, за да подлежат на изпълнение и др.  Задължителното осигуряване (пенсионно, здравно, трудова злополука, застраховка за самостоятелно заети лица) бе предмет на отделна презентация.

снимка Меланж Булгарен

Въпросите

Въпросите, които участниците в срещата активно зададоха на присъстващите експерти, бяха свързани най-вече с дейността на посредническите фирми, които често пъти „заробват” личните асистенти с непосилни договори. В тази връзка Андреас Херц посъветва потерпевшите от незаконосъобразни договори да потърсят правна помощ. „Можем да предприемем нещо само, когато в договора има клаузи, противоречащи на закона. Много неща са предмет на свободно договаряне и ние не можем да се намесим”. Той обясни, че Стопанската камара има инициатива да  дава т.нар „Печат за качество” на фирми, които спазват изцяло законовите разпоредби и препоръча да се ползват техните услуги.

Голяма част от проблемите идват и от езиковия дефицит и непознаване на правилата в системата от страна на желаещите да упражняват тази работа. В голямата си част тези жени са изключително уязвими, защото на техните доходи разчита цялото им семейство в България. Така те са склонни да търпят физически и психически тормоз, но да не прекъсват договора си. „Шест месеца изтърпях невероятни унижения и работа по 18 часа без почивка. След това ми трябваше една година, за да се възстановя”, признава Е.К. Доволна е, че най-после се появява информация и на български език, за да се запознае по-детайлно с това, което й се полага. „До скоро не знаех, че имам право на болнични”, признава тя.

Времето не стигна за още много въпроси – как действа застраховката „Трудова злополука”, къде да се лекуваме, какво да правим при проблеми с изваждането на Anmeldebescheinigung, обезщетение при болест, данъчни прагове и т.н. Представителите на съответните държавни институции обещаха да подготвят отговори и да ги изпратят в българското посолство.

Бъдещи планове

„Съвместната ни работа с Австрийската стопанска работа е на много високо ниво. Надявам се, че този форум ще се превърне в регулярни срещи, а може и в бъдеще да организираме такова събитие и в България. Така българските граждани, които желаят да работят в тази сфера ще могат по-добре да се информират за правата и задълженията си”, каза консулът Ивайло Ценов, цитиран от АРА. Божидара Бочева, ръководител на Службата по социални и битови въпроси и главен инициатор на събитието също подчерта важността на съвместата работа между институциите за постигането на по-добри резултати.

От Стопанската камара на Австрия обещаха да осигуряват повече брошури на български език и се ангажираха с отварянето на постоянна телефонна линия, на която нуждаещите се да получават нужната информация на роден език.

Особено доволни и развълнувани бяха жените, защото получиха с години чаканата възможност да бъдат чути и да получат информация. „Бих идвала всяка година на такова събитие, защото научих изключително важни за мен неща“, каза преди да си тръгне В.К.

 

Материалите, подготвени за събитието на български език, могат да бъдат изтеглени от последната папка (Материали от информационния ден за лични асистенти в Австрия 16 април) в този линк ТУК

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации