10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБаловете - петият сезон в календара на виенчани

Баловете – петият сезон в календара на виенчани

-- Реклама --

От средата на ноември до края на февруари в австрийската столица се провеждат около 450 бала

Началото на балния сезон във Виена започва официално на 11 ноември, а краят му съвпада с началото на великденските пости според католическия календар. В този период в австрийската столица се провеждат повече от 450 бала като най-големият и известен е Балът на Операта.

Повече от 2000 часа във виенските бални зали звучи музика в такт три четвърти и двойките се въртят в ритъма на валса. Но не само – в някои зали звучат съвременни ритми и се предлагат танцови развлечения за всеки вкус.

Най-популярните балове

Начало на тазгодишния бален сезон бе поставено от Виенския бал на Червения кръст на 17 ноември, който се проведе в тържествената зала на Виенското кметство. В новогодишната нощ пък дворецът Хофбург отвори вратите си за Новогодишния бал. В разкошните зали на императорския дворец се проведоха и Балът на ловците (29.1.2018), Балът на лекарите (27.1.2018), а на 10 февруари дворецът ще бъде домакин на Бала на юристите. На 18 януари там се проведе и Балът на собствениците на кафенета, който ежегодно привлича 6000 гости. Това събитие изпълва танцовите зали в Хофбург със специална атмосфера, а след приключването му много от гостите се качват на оригиналните виенски файтони, наричани “фиакри”, и отиват до близкото кафе “Ландтман”, където веселбата продължава до зори. Това е същото кафене, в което някога Стефан Стамболов се е срещнал за първи път с бъдещия български княз Фердинанд.

На 18 януари Виенската филхармония организира традиционния си бал. Естествено там присъстваха и всички членове на световноизвестния оркестър, но с инструменти в ръка те можеха да бъдат видени само при откриването на бала. В края на краищата след като са отишли на бал и те нямаха нищо против да потанцуват.

На 19 януари Виенското кметство отново отвори врати – този път за Бала на цветята. Тържествената зала в кметството бе превърната в истинска цветна градина и украсена с 100 000 стръка цветя от общинските оранжерии. Мотото на тазгодишния Бал на цветята беше „Игра на цветовете“.

снимка © PID/Christian Fürthner

Балът на баловете

Виенската Щатсопера пък ще се превърне в бална зала за един ден на 8 февруари. Виенският оперен бал отдавна с право се е превърнал в един от символите на града. В тази нощ гостите, сдобили се с билет за бала, имат уникалната възможност да попаднат в знаменития оперен театър не просто като зрители, а и да се потопят в неповторима атмосфера заедно с могобройните звезди от света на музиката и шоу бизнеса, като буквално надникнат и зад кулисите. И тази година гостите ще намират цитати от известни опери, разпръснати из цялата сграда.

Между другото Щатсопера реализира от всеки бал приходи в размер на 3,4 млн. евро. При разходи от 2,3 млн. евро остатъкът е печалба и съответно финансиране за операта. При цени от 290 евро за обикновен билет и между 10 000 и 20 500 евро за ложа кувертите за Оперния бал се продават до последната бройка. 144 двойки дебютанти от 13 страни ще открият бала с полка на Йохан Щраус (син).

Най-нестандартните балове

На 9 февруари във Виенския Концертхаус се провежда най-сладкият от всички балове – Бонбоненият бал, който се слави с изключително веселата си и неформална атмосфера. Той датира още от 1949 г., а сред най-веселите моменти е избирането на „мис Бонбон”. По традиция нейното тегло се измерва в класически вафлички „Манер”.

Но традициите затова са традиции, защото живеят дълго и се обогатяват непрекъснато. Тази година на 24 февруари за шести път ще се проведе Балът на веганите. Естествено менюто ще бъде изцяло веганско за радост на многобройните посетители. Социологическите проучвания показват, че в момента във Виена живеят около 180 000 вегетарианци, като 20 000 от тях се хранят само с растителни продукти, т.е. са вегани. Факт, който според организаторите заслужава да бъде отпразнуван – с веганско меню и много музика. Мотото на бала е „Веганството е бъдещето“, а билетите могат да се купят за 29 евро.

Това са само част от най-известните виенски балове, но през балния сезон всеки уикенд се провеждат по няколко бала, така че всеки желаещ може да се потопи в балната атмосфера.

 

Малко история

Празненства с танци са се провеждали още през 1814/5 г. в двореца Хофбург. С откриването на Виенската опера през 1869 г. те се пренасят в новата сграда.  Първият истински „виенски бал”  там се провежда на  26 януари 1935 г. и оттогава до днес това събитие се състои винаги в последния четвъртък на Фашинг (карнавалния сезон) преди началото на Великденските пости по католическия календар. По време на Втората световна война такива тържества не се провеждат, но скоро след обявяване независимостта на Австрия и възстановяването на сградата на Операта от бомбардировките, на 9 февруари 1956 Втората австрийска република отново празнува с танци. През 1991 г. балът е отменен заради войната в Персийския залив.

 

По материали на Euro CommPR – Бюро за международни връзки на Община Виена в София

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации