27.8 C
Виена
сряда, 17 август, 2022
spot_img
Още
  НачалоБизнес, закони и политикаВиена: Протестът #SavePirin продължава

  Виена: Протестът #SavePirin продължава

  -- Реклама --

  Българите във Виена отново се присъединиха към сънародниците си в страната

  Текст Елица Ценова

  снимка Melange Bulgaren

  Законност. Това беше думата, която участниците във втория протест за защита на Национален парк „Пирин“ във Виена използваха най-често в своите изказвания.

  На 25 януари вечерта българи, живеещи в австрийската столица, за втори път спонтанно се събраха на Карлсплац, за изразят своята солидарност с протестиращите в цялата страна сънародници. Част от тях се отправиха и към Пале Ешенбах, където в същото време течеше тържествен концерт, посветен на началото на българското председателство на Съвета на Европа. Те опънаха българското знаме и плакати с надписи “SOS PIRIN, SOS Bulgaria”, “Оставка”, „Пирин не е баница” пред входа на сграда. „Да, част от излизащите ни питат какви сме и защо сме тук. Ние много подробно обясняваме проблема, извел ни на протест в студа”, отговориха от групата на въпрос на Меланж Булгарен.

  снимка Melange Bulgaren

  “Тук сме, защото случващото се в България ни интересува и засяга”, споделиха те и отново подчертаха, че не са против развитието на зимния туризъм, а настояват за спазване на законовия ред и прозрачност при взимане на решенията, засягащи промените в плана за управление на парка. “Ние сме „за” превръщането на Банско в модерен европейски курорт, но това означава той да има съвременна инфраструктура, водоснабдяване, комуникации”, казаха още протестиращите и допълниха, че случаят с Пирин е само поредният повод обикновените граждани да се изправят срещу мафията, окупирала държавата.

  Виена е един от 11-те града в чужбина, в които българите организират протест #SavePirin. Кадри от него може да видите в репортажа на BITelevision (около 4-та минута):

  https://www.youtube.com/watch?v=nyDmHSwI8jw#action=share

  Исканията на протестиращите остават непроменени:

  1.  Отмяна на решението на Министерски съвет за промяна плана за управление на Национален парк „Пирин“
  2. Оставка на министър Нено Димов – откровено неадекватна пионка на мафията и олигархията.
  3. Обявяване на реалния собственик на концесионера „Юлен“ АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации