3.5 C
Виена
понеделник, 11 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияАвстрийската външна министърка Карин Кнайсъл посети България

Австрийската външна министърка Карин Кнайсъл посети България

-- Реклама --

Австрийската външна министърка Карин Кнайсъл се срещна с колежката си Екатерина Захариева и президента Румен Радев

снимка president.bg

България и Австрия ще работят за приемственост в политиките на Европейския съюз и по всички теми от европейския дневен ред в рамките на своите последователни председателства на Съвета на ЕС. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на федералния министър за Европа, интеграция и външни работи на Австрия доктор Карин Кнайсъл, които се срещнаха на 18 януари на „Дондуков“ 2, съобщиха от пресцентъра на президенството.

Европа е изправена пред множество външни и вътрешни предизвикателства и това налага общи решения и действия по отношение на стабилността в съседните региони, миграционната криза и реформата на Дъблинския регламент, бюджета на ЕС след напускането на Великобритания, както и общия дебат за бъдещето на Европа, беше подчертано на срещата. „За България е от изключително значение да бъде съхранен потенциалът на Кохезионната политика за държавите от Източна Европа“, е посочил още Румен Радев.

снимка www.bmeia.gv.at

Президентът Радев се срещна с част от австрийския политически елит още на 1-и януари, когато посети Новогодишния концерт на Виенската филхармония по покана на австрийския президент Александър Ван дер Белен. В момента двете държави са тясно свързани в контекста на председателството на Съвета на Европейския съюз, тъй като от 1-и юли Австрия поема този пост от България. Това е била и централната тема в разговорите на Карин Кнайсъл и българската външна министърка Екатерина Захариева. Наред с нея двете министърки са разгледали и въпроси, свързани с миграцията, сигурността, влиянието на Брекзит (заключителните преговори най-вероятно ще съвпаднат с австрийското председателство), актуални процеси вътре в ЕС, както и много добрите двустранни отношения, се казва в съобщение, разпространено от австрийското Министерство за Европа, интеграция и външни работи.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации