15.1 C
Виена
събота, 1 октомври, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияИ българите във Виена защитиха Пирин

  И българите във Виена защитиха Пирин

  -- Реклама --

  „Пирин се вижда и от Виена“, заявиха българите в австрийската столица и изпяха „Хубава си, моя горо“

  снимка Melange Bulgaren

  Текст Елица Ценова

  Повече от 40 българи, живеещи в австрийската столица, се присъединиха към протестите в България в защита на националния парк Пирин. Те се събраха пред църквата „Св.Карл“ (Karlskirche), издигайки плакати с надписи „SOS Pirin, SOS Bulgaria“, „Долу ръцете от Пирин“, „Оставка“, „Не пипайте Пирин“. Така Виена се нареди до градове като Берлин, Лондон, Окфорд, Брюксел, в които сънародниците ни организираха протести срещу решението на Министерския съвет от 28 декември 2017, с което бяха приети промени в плана за управление Национален парк „Пирин“, позволяващи строителство върху 48% от територията му. Това спонтанно събиране бе знак на солидарност и подкрепа за продължаващите вече пети ден протести в София и над 20 български града #SavePirin.

  снимка Melange Bulgaren

  Участниците категорично заявиха, че не са против развитието на зимния туризъм в България, нито дори срещу построяването на втори лифт, както някои среди се опитват да представят протестите. „Ние искаме нещата в Пирин и в държавата ни да се случват при пълна прозрачност, спазване на законите и установените правила“, подчертаха инициаторите.

  снимка Melange Bulgaren

  „Поне аз не съм тук само заради Пирин“, сподели Чавдар. „Този случай е илюстрация на всичко, случващо се в нашата държава – корупция, беззаконие, алчност. Де факто, зад конценсионера на Пирин стои един безработен кипърски гражданин. Как да повярваме, че всичко е законно?“

  снимка Melange Bulgaren

  Протестиращите настояваха за:

  1. Отмяна на решението на Министерски съвет за промяна плана за управление на Национален парк „Пирин“
  2. Оставка на министър Нено Димов – откровено неадекватна пионка на мафията и олигархията.
  3. Обявяване на реалния собственик на концесионера „Юлен“ АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество.

   

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации