30.4 C
Виена
неделя, 26 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияВиена: Тържествена панахида по случай Архангелова задушница

  Виена: Тържествена панахида по случай Архангелова задушница

  -- Реклама --

  Посолството на РБългария в Австрия информира, че по случай Архангелова задушница пред възстановения български Войнишки паметник в Централния гробищен парк на Виена ще бъде отслужена панахида в памет на седмината български офицери, загинали в Балканските и в Първата световна войни 1912 – 1918 г.

  снимка Melange Bulgaren

  Архангелова (мъжка) задушница е една от трите Големи Задушници, които православните християни отбелязват. На този ден се отдава почит към паметта на починалите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички, паднали в редовете на Българската армия.

  По този повод Посолството на РБългария във Виена информира, че на 27 октомври 2017 г. от 14.00 ч. пред възстановения български Войнишки паметник в Централния гробищен парк на Виена, парцел 91, ще бъде отслужена панихида в памет на седмината български офицери, загинали в Балканските и в Първата световна войни 1912 – 1918 г.

  Възпоменателното честване се организира от Посолството на България във Виена съвместно с БПЦО „Св.Иван Рилски” във Виена. Панахидата ще бъде отслужена от старофорен иконом отец Иван Петкин.

  Военният паметник е издигнат през 30-те години на 20-и век в памет на седмина български офицери, загинали в Балканската и Първата световна война. През 2015 г. по нинициатива на посолството и Службата на военното аташе и със съдействието на Министерство на отбраната паметникът е реставриран.

  През 2015 г. по инициатива на посолството и Службата на военния аташе и със съдействието на Министерство на отбраната на Р България  паметникът бе напълно реставрирван.  На 5 май 2015 г. той бе тържествено открит в присъствието на Н.Пр.посланик Елена Шекерлетова, представители на Министерство на отбраната, Народното събрание, български и чужди дипломати, българи, живеещи в Австрия. Отец Петкин от БПЦ „Св.Иван Рилски” отслужи панахида в памет на загиналите български офицери и прочете молитва за покой на душите им.

   

  ______________

  Още по темата:

  Български военен паметник в сърцето на Виена

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации