13.1 C
Виена
понеделник, 26 септември, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияГласувайте за д-р Анелия Хохвартер за Будител на годината 2017 в класацията...

  Гласувайте за д-р Анелия Хохвартер за Будител на годината 2017 в класацията на Радио FM+

  -- Реклама --

   

  Д-р Анелия Хохвартер е офталмолог, работи във виенската болница „Рудолф Щифтунг“. От години тя е анагжирана със социални проекти и дарителска дейност, защото да помага на нуждаещите се е нейна вътрешна потребност. В момента международно признатата очна лекарка се е посветила на кампания за събиране на средства, необходими за закупуването на уреда Лакомат, който се използва за рехабилитация на хора с частично или цялостно нарушени двигателни функции

  Д-р Хохвартер е номинирана за Будител на годината 2017 г. в класацията на Радио FM+. Всеки, който иска да допринесе за избирането й, може да гласува на линка ТУК

  Д-р Анелия Хохвартер е родена в плевенското село Горна Митрополия (България). Завършва семестриално медицина в Медицинския университет – Плевен, а по-късно се дипломира по специалността „Обща медицина“ във Виена, където специализира за общопрактикуващ лекар и офталмолог. От 1997 г. работи в болницата „Рудолфщифтунг“ – Виена, а от 1999-а – като хирург – офталмолог в Отделението по очни болести в същата болница. Д-р Хохвартер се занимава с научна дейност в областта на автоимунните заболявания и с последиците и уврежданията върху ретината, но преди всичко работата ù е свързана с оперативната дейност. От 2007 г. е отговорник в областта на очните болести в комисията „Домашно насилие – изисквания и мерки в здравната система“ към Федералното министерство на здравето, семейството и младежта в Австрия, а от 2009 г. е в Комисията по международна медицина към Австрийското дружество на очните лекари, като отговаря за лекарските мисии и за проектите в чужбина.

  Още през 2010 г. пред списание „Българите в Австрия” д-р Светла Илиева, общопрактикуващ лекар в с. Горна Митрополия сподели: „Анелия Хохвартер е много земен, широко скроен човек. Хората от селото ù се радват, гордеят се с нея и постоянно питат кога пак ще дойде. При всяко свое посещение тук Анелия се опитва с нещо да помогне – закупи и дари дръвчета за парка на детската градина, дари кафе машина и микровълнова печка на пенсионерския клуб, апарат за измерване на кръвната захар на старческия дом. Тя никога не пропуска да посети и някое ново историческо място в България. През 2008-а в рамките на две седмици тя прегледа около 300 души, като събраните средства бяха предоставени за възстановяването на местната църква „Света Троица“.

  Д-р Хохвартер е участвала в доброволчески мисии в Зимбаве, Етиопия и Йемен. За лекарската си мисия в Йемен през 2009 г. е номинирана от австрийското списание „Мадона” в класацията „Заслужили жени” (Leading Ladies Award 2009 des Frauenmagazins Madonna) в категорията „Социален ангажимент“ )

  Впечатленията си от Африка Анелия Хохвартер описва с много любов и вдъхновение в книгата си „Пътуване“, която освен на български се продава още на немски, английски и руски език. Това е книга с мисия, защото средствата от продажбите й са предназначени за закупуването на първия робот Лакомат в България.  Този уред се използва успешно при рехабилитация на хора с частично или цялостно нарушени двигателни функции – пациенти с множествена склероза, с детска церебрална парализа, претърпели инсулт, мозъчна травма или травма от катастрофа, както и болни от Паркинсон. Статистиката сочи, че в България нуждаещите се от рехабилитация пациенти с двигателни нарушения са няколко десетки хиляди души.

  Чрез Националната пациентска организация каузата на д-р Хохвартер бе официално призната за национална и в момента тече дарителска кампания за набиране на средства за закупуване на скъпия уред. Всеки желаещ може да преведе определена от него сума на следните банкови сметки:

  Дарителска кампания „Локомат за България”

  Дарителска сметка: Анелия Петрова Хохвартер

  IBAN: BG60 UNCR 7000 1522 7289 49 (в евро)

  IBAN: BG65 UNCR 7000 1522 7289 56 (в лева)

  BIC (SWIFT): UNCRBGSF

  До края на октомври имаме възможност да гласуваме за д-р Анелия Хохвартер на страницата на Радио FM+. С помощта на нашите гласове тя може да бъде избрана за Будител на годината.

  __________________________

  Още по темата:

  Д-р Анелия Хохвартер: Контактът с хората е много важен за мен – интервю за списание „Българите в Австрия“ бр.21/2010

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации