6.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНовата учебна година за българчетата в Грац започна с представяне на книга

Новата учебна година за българчетата в Грац започна с представяне на книга

-- Реклама --

Текст Зарко Иванов

Българското училище в чужбина е много повече от училище – то е мостът ни към дома, към езика ни, към културата и традициите ни, които така ревностно пазим, макар и далеч от дома. В това се убедиха деца, родители и гости, които на 16 септември се събраха под българския флаг и китка здравец в австрийския град Грац, за да чуят първия звънец за новата учебна година.

Посрещнати по традиция с питка с мед от директорката Десислава Опел, малки и големи се наредиха не за първи урок, а в знак на почит и уважение към институция, която ни е крепила и чрез която сме оцелели през вековете – нашето училище. И както на всяко тържество, и този път имаше представление. Тази година на училище „Никола Йонков Вапцаров” гостува българската писателка Гергана Дечева с книгата „Къщата на светулките”. С помощта на Десислава Опел и Анджела Дечева, Гергана разигра истински театър , който зарадва и усмихна малки и накара големите да се замислят.

„Къщата на светулките” е книга, чиито внушения излизат извън ограниченията. Експериментират с познатото ни, за да ни изведат в непознатото. Напомня чудатите гори от много детски филми и книги, а не е само за деца. Тя е и като „Алиса в страната на чудесата“ на Луис Карол, и като „Малкият принц“ на Екзюпери, а е в същото време е и нещо много, много различно. Главната героиня Ана от „Къщата на светулките“ живее в по-магическа, по-цветна реалност и все пак е по-близка до тази „Ана“, която често срещаме в реалността – дъщеря, племенница, ученичка или просто хлапе в квартала. Тя успява да ни поведе към по-голямата истина от тази, която ни е открил до този момент опитът, отключвайки онова дете, което някак сме опазили, носили сме в себе си, но в което много-много не сме се вслушвали. Магическото и реалното преливат едно в друго, но не в халюцинация или налудничаво съновидение, а в една нова, много мъдра приказка за съществуването ни.

bty

Представена като един динамичен и забавен мини театър от избрани сцени от книжката, „Къщата на светулките” развълнува не само с посланието си, но и с благотворителността на каузата си – средствата от продажбата на книгата подпомагат Център за настаняване от семеен тип за деца с увреждания, град Бургас, като авторката представя отчет за всичко закупено за дома. Всички средства от петте досега представяния на книгата в България и чужбина са били използвани също за ЦНСТ Благоевград за деца лишени от родителски грижи.

Българите в чужбина милеят не само за родината си, но и за децата й, за онези деца, които тази година не тръгнаха на училище, и за онези, които нямаха моливчета за първия учебен ден. „Къщата на светулките” с помощта на организацията на Десислава Опел и прекрасните й декори, направи това възможно.

„Къщата на светулките” ще гостува в Линц и Виена през месец ноември.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации